Tüdőrák, CT eredmény

Édesapám CT eredménye: a szív kissé nagyobb. A coronariak meszesek. Jobb oldalon a 6-os segmentumban medialisan egy kb. 30 mm átmérőjű spiculalt lágyrészterime ábrázolódik, mely a pleurával összefügg, ennek megfelelően a pleura kiszélesedett. A bal hilusban elhelyezkedő terime jelenlegi átmérője 18 mm, az elváltozás a mögötte elhelyezkedő segment bronchust kissé komprimálja. A szívcsúcs mellett egy kisebb emphysemás bulla megfigyelhető.

Jobb oldalon az apicalis régióban dorsalisan egy kb. 9 mm átmérőjű, elsősorban spec. residuumnak megfelelő képlet látható, a 6-os segmentumban egy kb. 6 mm átmérőjű kerek nodulus ábrázolódik. Praetrachealisan 2 db kb. 10 mm nyirokcsomó figyelhető meg. A jobb oldali mellékvesének megfelelően 27 mm. a bal oldali 37 mm lágyrészterime ábrázolódik.

Kérném válaszát hol helyezkednek el az áttétek, mert össze-vissza választ kapok sajnos. 66 éves apukám és nagyon gyenge, már most bronchoscopos vizsgálatot akart az orvosa. Nem engedte, mert az utolsó is nagyon fájt neki. De szerintem is felesleges.

Légzésfunkció: FVC:3.00, FEV:1:1,24, FEV1`FVC: 41%. FEF25-75%: 0.58. Egy hete voltak ezek az adatok, kérem mondja meg nekem – sajnos ilyet kell kérdeznem — meddig lesz még köztünk? Mire számítsak és hol vannak az áttétek?

A jobb oldalon a 10-es tüdőszegmentum közül az egyik középsőben (6) látszik egy 30 mm átmérőjű, daganatra jellemző góc (spiculált, tüskés, kihúzott felszínnel). Ez a góc beszűri a mellhártyát (pleurát) is. A tüdőkapuban (hilus) – ahol a tüdőbe belép a tüdő főhörgője, az erek, a nyirokerek – is van egy 18 mm-es góc, ami összenyomja azt a hörgőágat (bronchust), ami a mellette lévő szegmentbe (lebenyrészbe) vezet.
A jobb oldali tüdőcsúcsban (apikálisan) elhelyezkedő gócot a CT-t értékelő orvos elsősorban korábbi specifikus gyulladás (tbc, tuberkulózis) maradványának (residuumnak) tartja. Jobb oldalon a 6-os szegmentben is van egy 6 mm-es góc, ami valószínűleg daganat.
A légcső előtt (pretracheálisan) leírnak két nyirokcsomót, de ilyen méretnél nem lehet megmondani, hogy ezek valószínűleg áttétes vagy nem áttétes nyirokcsomók-e, ha nagyobbak lennének, valószínűbb lenne az áttétes jellegük.
Mind a két mellékvesében (amelyek a vesék felett elhelyezkedő, belső elválasztású mirigyek) leírnak olyan képleteket, amelyek valószínűleg szintén a tüdőrák áttéteit jelentik.
Azt, hogy édesapjának mennyi ideje van hátra, nem tudjuk megmondani. A CT kép mellet feltétezzük, hogy történt már olyan vizsgálat, ami szövettanilag vagy citológiailag alátámasztotta azt, hogy itt valóban rosszindulatú daganatról van szó, s annak milyenek a biológiai jellemzői. Önmagában ugyanis egy képalkotó vizsgálat alapján erősen valószínűsíteni lehet a rosszindulatú folyamatot, de biztos kimondáshoz az szükséges, hogy a daganatsejteket mikroszkóp alatt vizsgálják – lehet, hogy ehhez lett volna szükséges a most javasolt bronchológiai vizsgálat.
Amíg nincs citológiai vagy szövettani eredmény, nem lehet megmondani azt sem, hogy milyen kezelést lehet vagy érdemes adni a (daganatos) folyamat lassítására. Levele nem tartalmaz arra vonatkozóan adatot, hogy édesapja kapott-e már daganatgátló onkológiai kezelést, s ez egy közben végzett CT vizsgálat, vagy most derült fény a betegségére.
Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hörgőrák kezelése, kilátásai
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top