Tüdőrák egy éve (jelige: nem-kissejtes)

Apám PET/CT lelete:
Klinikai adatok: Tu.pulm.lob.sup.l.d St.p.KT. Viabilis tumor?

Lelet: A fej-nyak régió nyálkahártyáinak megfelelően a típusos helyeken fiziológiásan emelkedett FDG-felvétel ábrázolódik, kóros nem észlelhető. Supra-,és infaclavicularisan, az emlőkben és az axillákban kóros FDG-dúsulás nem detektálható. A jobb tüdő felső lebenyében a mediastinumba bekúszó,76×80 mm átmérőjű, intenzív és közepes FDG halmozású tumoros terime látható, amelyben 42x45mm-es szabálytalan alakú cavum alakult ki (SUVmax:11). A terimén belül az FDG eloszlása inhomogén, intenzív és közepes FDG halmozású szigetek figyelhetők meg. Az elváltozás szorosan hozzáfekszik a lateralis mellkasfali pleurához.

A mediastinumban a cava-trachea szögletben egy 15 mm-es, fokozott halmozású nyirokcsomó látható (SUVmax:4,2). A bal tüdőhilusban megnagyobbodott nyirokcsomó, illetve egyéb kórjelző eltérés nem ábrázolódik. A máj normális nagyságú, a nativ felvételeken körülírt densitásbeli eltérés, fokális FDG halmozódás nem nem észlelhető. A nyelőcső, a gyomor, a pancreas, a lép és a mellékvesék anatomiai eltérést, kóros halmozást nem mutatnak. Retroperitonealisan megnagyobbodott nyirokcsomó, kóros FDG halmozódás nem ábrázolódik. A vesék morfológiája, FDG kiválasztása szabályos. A hólyagban, a kiválasztásnak megfelelően, aktív vizelet található. A kismedencében kóros FDG halmozás nem detektálható. A leképezett csontokban kóros dúsítás nem ábrázolódik.

Összefoglaló vélemény:
A jobb tüdő lebenyében jelentős FDG aviditásu rezidualis tumor. 1 gócú mediastinalis nyirokcsomó metastasis. A kemoterápia előtti (2012. 06. 04-i) vizsgálathoz képest a tumoron belül keletkezett cavitation necrosisra utal.

Azt szeretném ebből a leletből megtudni, hogy van-e áttét, és hogy mit is jelent a tumoron belül keletkezett cavitation necrosis? Meg a Viabilis tumor?

Kemoterápiát még év elején vett fel, de azt se mindet, mert nem bírta. A tünetei most inkább köhögés, a CT előtt egy kb. két héttel pedig többnapos láza volt, amellyel jelentkeztünk az onkológus orvosnál, és egy hétig bent kellett maradnia a kórházban, antibiotikumos kezelést kapott.

A cavum latin szó jelentése üreg, a necrosis jelentése elhalás. A cavitatios necrosis üreges elhalást jelent, vagyis a daganaton belül a daganatszövet elhalt, s ez üreg képződését eredményezte. A viabilis tumor azt jelenti, hogy „élő” tumorszövet.

A PET CT mint funkcionális és nem elsősorban morfológiai vizsgálat (tehát a szervek működését és nem az alakját vizsgálja) adhat arról felvilágosítást, hogy egy gócban, ami pl. a CT-n látszik, vannak-e nagy anyagcseréjű sejtek, amelyek jobban felveszik az FDG-t (ami egyfajta cukor, amit a PET vizsgálathoz gyakran használnak). Ugyanis a rosszindulatú daganatsejtekre, amelyek osztódnak, szaporodnak, jellemző a fokozott anyagcsere, s ezt jelzi a PET vizsgálaton a fokozott FDG halmozás. Ez valószínűsíti, hogy a gócban élő daganatszövet van, s nemcsak elhalt sejtek, kötőszövet, stb. alkotják a gócot.

Édesapjánál a jobb oldali tüdőfélben ír le a vizsgálat egy nagyobb (76×80 mm nagyságú) daganatot (tumoros terimét), amely a vélemény és a leírás szerint is jelentősen halmozza az FDG-t. Ezen a daganaton belül alakult ki egy 42×45 mm-es üreg. Ez a daganatos elváltozás a mellüregben belülről hozzáfekszik a mellhártyához (pleurához). A gátorüregben (szakszóval mediastinumban, vagyis a két tüdőfél között, a mellkas középvonalában elhelyezkedő területen) leírnak egy 15 mm-es fokozott FDG halmozású nyirokcsomót, amelyet a lelet végén a véleményben a látott kép alapján áttétként (metastasis) értékelnek. A hasi szervekben, illetve a csontokban (ahova gyakran ad áttétet a tüdőrák) nem találtak olyan gócot, amely az FDG-t halmozná.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Daganatos tünetegyüttes: paraneopláziás szindróma
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Csontfájdalmak sajátos kezelése
A tüdőrák fajtái és típusai
A tüdőrák kezelése: műtét és sugárkezelés
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Ki miben hisz? Mi értelme a betegségnek?
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttét nélküli tüdőrák, gyengülő állapot
Tüdőtumor 9 éve, majd csontáttét 2012-ben
Csontátétes tüdőrák: fájdalomcsillapítás, fájdalom
Csontáttétes tüdőrák 36 évesen
Tüdőműtét mellékhatása vagy csontáttét a gerincben?
Áttétes tüdőrák: hátralévő idő

Tüdőrák progressziója
Tüdőtumor: elég-e a műtét?
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről
Mellkasfolyadék, COPD

Top