Tüdőrák: érgátlás, üdülés (jelige: Mamma)

Férjem tüdődaganatos beteg. Túl van a kezeléseken, havi kontrollra járunk vissza. Homeopata (tüdőgyógyász is) orvos is kezeli. Jól van. A dagi áll, nem fogy, csak fájnak a „csontjai”, hol itt szúr, hol ott?! Ezt nem tudjuk mire vélni. Az utolsó kemo februárban volt, márciusban CT is volt, nincs áttét. Általános közérzete jó. Nem műthető. A dagi érinti a szívburkot is, ezért stent (háló) behelyezésre került.

Kérdésem: a fájdalom az elmúlik vagy ez mitől van? Lehet-e gyógyfürdőbe menni és ha igen melyik javasolt? Különben mozgáskorlátozott és ízületekkel, derékkal, lábakkal probléma van. Mikor még nem volt beteg, a hévízi gyógyfürdő jó volt számára. Ajánlott-e 100-120 km-re elutazni két hétre nyaralni? Mert ő szeretné, de én egy kicsit tartok tőle.

Az lenne még a kérdésem: az érgátló terápia kinek adható, mert olvastam róla, hogy a tüdődaganatnál is alkalmazható. A kezelőorvos pedig azt mondta, hogy a férjem érgátló kezelést kap. Nos az utolsó kemo Alimta (ha jól írtam) kezelés volt, utánakérdeztem, és azt a választ kaptam, hogy ez nem az. Miért nem lehet kérni az érgátlást? A kezelőorvos ezt miért nem mondja el: azt mondta, minden lehető kezelést megkaptunk. És most már legalább áll a dagi, akkor tovább nem kell kezelni? Vagy nincs rá fedezet. Hová fordulhatok?

Amennyiben a csontfájdalmak több hónapja fennállnak, az utolsó vizsgálatot követően 2-3-4 hónappal ismét érdemes átvizsgálni a csontokat, hiszen a tüdőráknál gyakran alakulnak ki csontáttétek, amelyek az eltelt időben már láthatóvá válhattak. Leveléből az derül ki, hogy férjének nem műthető daganata van, ilyen esetben az onkológusok általában nem javasolnak meleg gyógyfürdőket, de ezt a kezelőorvossal kell egyeztetni.

A nyaralást is a kezelőorvossal érdemes megbeszélni, általában a leírt esetben van lehetőség utazásra, s fontos lehet a betegnek és a családjának is, hogy kicsit kimozduljanak a mindennapokból, legyen lehetőségük pihenni, az élet fontos dolgairól vagy akár csak a hétköznap eseményeiről beszélgetni.

Visszatérve a daganat kezelésére: egy műtétileg el nem távolítható tüdőráknál az alkalmazott kezelések célja az, hogy a beteg minél tovább elfogadható általános állapotban legyen, lassítani lehessen a daganat terjedését. Az ön által a levélben írt kezelés is egy úgynevezett célzott kezelés (target terápia), amelyet tüdőrák kezelésére specializálódott központokban lehet alkalmazni.

Azt, hogy milyen kezelést választanak, befolyásolhatja a beteg általános állapota, kísérőbetegségei, az egyéb betegségek, állapotok miatti gyógyszerszedés is, mert például bizonyos véralvadásgátló gyógyszerek alkalmazása mellett nagyobb kockázatot jelenthet az érfejlődésgátló kezelés alkalmazása. A célzott kezeléseknél a betegek biztonsága és a hozam-kockázat arányok mérlegelése alapján lehet és kell dönteni arról, hogy egy adott betegnek melyik terápiát ajánlják annak reményében, hogy az előnyére válik.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kiújult tüdőrák, célzott kezelés lehetősége
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top