Tüdőrák és korom: szigetel a kátrány?

Édesanyám pár éve harcol a tüdőrákkal, sajnos dohányzik mellette, és meg van győződve arról, hogy azért lett beteg, mert pár éve a betegség felfedezése előtt abbahagyta fél évre a dohányzást. Persze én szélmalomharcot vívtam vele szemben, hogy dobja el a cigarettát, egészen addig, amíg egy kedves ismerősöm nem világosított fel arról, hogy aki már több tíz éve dohányzik, annak a tüdejét egy kátrányréteg vonja be, mely szinte szigeteli a tüdő belső felületét és ha a dohányzást abbahagyják, akkor ez a kátrány elkezd leperegni a tüdő faláról, és ez is okozhat súlyos betegséget. Most már én nem értem és kérem, hogy legyenek szívesek felvilágosítani az igazságról, mert anyukámat sehogyan sem tudom meggyőzni arról, hogy ez butaság.

A kátrány a cigaretta égése alatt keletkező sokféle anyagot jelent, amely valóban lerakódik a tüdőben, a léghólyagocskákban. Azonban az, hogy ez „szigetelné” a tüdőt, szerencsére nem igaz – a „szigetelés” ugyanis végzetes volna. A lerakódás ugyanakkor jelentősen rontja a légzési működéseket. Amennyiben a kátrány a léghólyagocskák belső falára tapadva szigetelné a tüdőben lévő léghólyagocskák belső felszínét, az lehetetlenné tenné a gázcserét (légcserét), amely ezen a felületen zajlik, s amely a szervezet oxigénnel történő ellátásának, s így az életnek is alapja. Más szóval egy ilyen „kátrányos szigetelés” összeegyeztethetetlen lenne az élettel, a beteg meghalna.

A tények: a dohányzás és a füst hatására a tüdőben lévő kis léghólyagocskák egy részének hártyavékony fala elpusztul, ezáltal csökken az a felület, ahol a gázok, vagyis az oxigén és a széndioxid kicserélődhet, tehát az éltető oxigén a tüdőbe juthat, s a káros széndioxid, amely a szervezet működése folyamán keletkezik, kijuthat a szervezetből.

Ezeknek az égéstermékeknek, vagyis a kátránynak semmilyen védő szerepe nincs. Sokkal inkább olyan anyag, amelynek szerepe van a tüdőrák kialakulásában. Édesanyjánál nem a dohányzás elhagyása okozta a tüdőrákot, ez egy óriási tévhit (amivel rendszerint a dohányosok igyekeznek felmenteni magukat a felelősség alól). Sokkal inkább azt mondhatjuk, hogy a dohányzásról leszokni mindig érdemes, akár több évtizednyi dohányzás után is, mert a cigaretta elhagyása nyomán nemcsak a tüdőrákok kialakulásának kockázata csökken folyamatosan az utolsó cigaretta elnyomása után (egyetemben a szájüregi daganatokkal, fej-nyaki tumorokkal, veserákkal, hólyagrákkal…), hanem a szív- és érrendszeri megbetegedések száma is mérséklődik.

Amint egy korábbi kérdésre adott válaszunkban megfogalmaztuk, ennek a rákbetegeknél is lehet jelentősége: nem szabad „minden mindegy” alapon viszonyulni a kérdéshez, hiszen minél több, a daganattól független kísérőbetegség lép fel, annál rosszabb lesz a beteg általános állapota, teherbírása, kezelhetősége.

Tudjuk, hogy ez szélmalomharc, ha egy rákbetegség sem jelent elég érvet. Mi is vívjuk ezt a harcot, s nem adjuk fel, hátha egyik-másik embernél lesz foganatja, s elkerülhetjük a (még nagyobb) tragédiákat.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Dohányosok az onkológiákon
A light cigi is erős méreg
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Miért nem érdeklik a dohányosokat a tragédiák?
Tüdőrák: 95 százalékban a dohányzás a felelős
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák: dohányzás végstádiumban
Nem kissejtes tüdődaganat

Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top