Tüdőrák esélyek sugárkezelés nélkül, dohányosként

Édesanyámnál 2012 februárjában tüdőrákot diagnosztizáltak. A lelete a következőt tartalmazta:

CT: Emphysema. Mko. csúcsban apró bullák is láthatók. Mko. a basison láthatók apró bronchiectasiák interstitialis jellegű rajzolat fokozódással, melyek gyulladás utáni állapotnak megfelelnek. A bal S3-ban centrálisan 46×32 mm legnagyobb axialis átmérőjű tumoros infiltratum van, mely a környező nyirokcsomóktól élesen nem elválasztható, medistinalis terjedés teljes biztonsággal nem zárható ki. A tumor mögött pleuraig terjedő atelectasia van. Mediastinalisan a jobb o-i régiókban apró, helyenként meszesedést is tartalmazó nyirokcsomók is láthatók, a bal o-i régióban több 10 mm körüli, illetve ennél kisebb nycs. ábrázolódik, met. nem zárható ki. Pleuralisan bal o-on 3 mm vastag kiterülő folyadék látható. A mellékvesék épek.

Vél: Emphysema. Bronchiectasia I.u. Mko. basison lezajlott gyulladás utáni állapot. Tu. pulm. I.s. medisinalis terjedés nem zárható ki. Lymphadenomegalia medistini I.u. Pleuralis fluidum I.s. 2012. febr. 7-én bronchoscopia történt, bal főhörgőre terjedő planocell, cc. igazolódott. T4 N2 miatt inop.

Bal S3 és lingula atelectasias, bal hilusban 33 mm-es képlet, mely a kp. lebeny bronchust komprimálja. Aortaív alatt és felső mediastinum erei között megnagyobbodott nyirokcsomók vannak.

A kemoterápiát megkapta, de az azt követő sugárkezelésre már nem ment el, ezzel együtt a mai napig intenzíven dohányzik. A kérdésem, hogy mennyire rossz a lelet, kb. mire számíthatunk, illetve az elmaradt sugárkezelés mennyit ront az állapotán?

Édesanyjánál műtétileg el nem távolítható tüdőrák alakult ki levele alapján. A bal tüdőben központi helyzetű (vagyis a mellkas középső részéhez közel eső) elsődleges daganat a lelet alapján valószínűleg áttétet adott a kétoldali mediasztinális (gátorüregi) nyirokcsomókba, illetve valószínűleg mellhártyai áttét okozza a mellkasi folyadékgyülemet (pleurális fluidomot) bal oldalon. A szövettan laphámsejtes rák (planocelluláris karcinóma), és a TNM stádiumbeosztásban (T=elsődleges tumor mérete, N=nyirokcsomó áttétek, M=metasztázis, távoli áttétek) ezek alapján is előrehaladott stádiumot T4N2-t véleményeztek.

Ilyen esetben az alkalmazott kemoterápia és a javasolt sugárkezelés célja a betegség előrehaladásának lassítása, a már ismert daganatos folyamatokkal kapcsolatos tünetek (pl. köhögés, légzési nehézség egy mellkasi folyamatnál) kialakulásának késleltetése, a várható életidő megnyújtása. Ez volt a célja az alkalmazott kemoterápiának és ez lett volna a célja a javasolt sugárkezelésnek is.

Azt nem lehet biztosan előre megjósolni, hogy az egyes betegek esetében biztosan hatékony-e és ha igen, milyen mértékben a sugárkezelés a daganat pusztításában, s így a daganattal kapcsolatos tünetek kialakulásának késleltetésében, az életidő megnyújtásában. A kezelések által megnyerhető életidő nagy eltéréseket mutat egyes betegeknél.

A rákos betegségek rosszabbodási üteme is különböző lehet, tehát nem lehet pontosan megmondani, hogy túlélési idő vonatkozásban mire számíthatnak. Édesanyja dohányzásának valószínű jelentős oki szerepe volt a mostani daganatos betegség kialakulásában, de ennyire előrehaladott állapotban és szétterjedt betegségnél már nem biztos, hogy a dohányzás mostani elhagyása már jelentősen javítaná az életkilátásait.

Az elmaradt sugárkezelés ellenére is jó lenne, ha édesanyja orvos, esetleg onkológus ellenőrzése alatt állna, hogy panaszok estén a megfelelő tüneti gyógyszerekhez, fájdalomcsillapítókhoz hozzájuthasson, illetve lassítani lehessen a betegséghez kapcsolódó állapotromlást.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Rák és fájdalmak: nehezebb a dohányosoknak
Tüdőrák
Daganatos tünetegyüttes: paraneopláziás szindróma
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Célzott biológiai terápiák tüdőrákban
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Miért nem érdeklik a dohányosokat a tragédiák?

Korábbi kérdések és válaszok a tüdőrákról:
Kissejtes tüdőrák: meggyógyulhat?
Kissejtes tüdőrák kilátásai
Tüdőrák kilátásai
Tüdőrák, rosszabbodó állapot
Tüdődaganat kálváriája
Tüdőtumor, 20 áttét az agyban
Agyi áttétes tüdőrák
Agyi áttétes tüdődaganat
Tüdőrák, agyi és más áttétek
Tüdődaganat, fájdalomcsillapítás
Tüdőrák: miért csak egy nap a kemoterápia?
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top