Tüdőrák gyógyítása dializált beteg esetében

Édesapámat tavaly szeptember óta vizsgálják mellkasűrben felgyülemlett folyadék folyamatos jelenléte és tüdőgyulladásra utaló tünetek miatt.

Felmerült a tüdőrákos megbetegedésének gyanúja, de ezt sem a többszöri folyadékból történt mintavétel, sem a bronchospia, sem a PET CT nem igazolta hitelt érdemlően, egészen az idén január végéig, amikor diagnosztizálták a tüdejében a rosszindulatú daganatot (C3410), és a mellhártya másodlagos rosszindulatú daganatát (C7820), valamint a folyadékban malignitás gyanús sejteket találtak, a február 1-én végzett újabb a testüregi folyadékot elemző vizsgálat eredménye pedig már kifejezetten neoplasma metastaticumot említ.

Fontos további információ, hogy Édesapám két éve dializált beteg, akinek a veseműködése jelenleg 10% alatti.

A műtét lehetőségét – elmondása szerint a mellüregi folyadék miatt – rögtön kizárták, a kezelés módjának eldöntésére összehívott onkoteam döntéséről pedig jelenleg annyit tudunk, hogy a veseelégtelenség miatt a kemoterápiás kezelés sem jöhet szóba.

Kérdésem az volna, hogy ebben az esetben a célzott molekuláris terápia alkalmazható-e? Ha nem, akkor mit lehet tenni? Illetve az alternatív gyógymódok alkalmazásának (pl. oncomar, preventa víz – a megengedett csökkentett mennyiségben) van-e bármilyen kockázata a dializált betegek esetében?

A kemoterápiás szerek alkalmazásához megfelelő májfunkciók és vesefunkciók szükségesek, hiszen fontos, hogy ezek a vegyületek megfelelően kiválasztódjanak a szervezetből, s ne keringjenek a szokásosnál hosszabban a vérben, mert ez azt eredményezhetné, hogy a szokásos mellékhatások sokkal súlyosabb, esetleg életveszélyes formában jelentkeznek, vagy szokatlan mellékhatások léphetnek fel.

Az onkoteam a kemoterápiás kezeléseket a rossz veseműködés miatt kockázatosnak véleményezte, ezért nem javasolta. A tüdőrákban alkalmazható kezelési kombinációknál azért is fontos a jó veseműködés, mert ezek a gyógyszerek egyébként is lehetnek nefrotoxikusak, vagyis okozhatnak vesekárosodást.

A nem-kissejtes tüdőrákban alkalmazható tablettás célzott terápiás kezelés alkalmazása sem javasolt súlyos vesekárosodás esetén, tehát ennek alkalmazása sem jelentene megoldást édesapja számára.

A levele alapján a most már igazolható tüdőrák inoperábilis, vagyis műtétileg nem távolítható el azzal a reménnyel, hogy daganatmentessé lehetne tenni a beteget az operációval. Ennek oka a mellhártyai terjedés, illetve az ezzel összefüggő mellkasi folyadékgyülem. Sugárkezelés bizonyos tünetek esetén lehet, hogy majd szóba jöhet, de sajnos annak célja is legfeljebb a tünetek csökkentése és nem a betegség meggyógyítása.

A levelében kérdezett alternatív készítmények nem „gyógymódok”, ahogyan fogalmaz, hanem étrendkiegészítőként forgalmazott termékek. Ismereteink szerint nem állnak rendelkezésre biztonságossági adatok, vagyis olyan adatok, hogy van-e kockázata a dializált beteg számára ezen termékek fogyasztásának, illetve arról sem ismerünk sok beteg bevonásával szervezett klinikai vizsgálatok tapasztalatait bemutató tudományos publikációkat, hogy az étrendkiegészítők fogyasztása érdemben befolyásolta volna egy előrehaladott tüdőrákos daganatos folyamat lefolyását.

Sajnos van olyan helyzet, amikor a beteg általános állapota vagy kísérőbetegségei miatt nem jön szóba aktív onkológiai kezelés a betegnél, levele alapján sajnos hasonló lehet a helyzet édesapjánál is. Ilyen helyzetben is figyelni kell ugyanakkor arra, hogy minden lehetséges tüneti kezelést, illetve lelki-érzelmi támogatást megkaphasson a beteg.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Daganatos tünetegyüttes: paraneopláziás szindróma
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Célzott biológiai terápiák tüdőrákban
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák kilátásai
Tüdőrák, rosszabbodó állapot
Tüdődaganat kálváriája
Tüdőtumor, 20 áttét az agyban
Agyi áttétes tüdőrák
Agyi áttétes tüdődaganat
Tüdőrák, agyi és más áttétek
Tüdődaganat, fájdalomcsillapítás
Tüdőrák: miért csak egy nap a kemoterápia?
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top