Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?

Édesapámnál februárban rosszindulatú tüdőrákot állapítottak meg. Márciusban sikeres bal oldali tüdő eltávolítást végeztek. Apu nagyon jól viselte, még két hétig sem tartották bent a kórházban, olyan szépen javult. A szövettani eredmény sajnos rossz lett, a nyirokcsomókat is elérte a rák: (T1N2Mx). A daganat érbetörést nem mutat. Édesapám kb. 55 kiló. Most kemoterápiát és sugárkezelést ajánlanak fel neki.

De kérdem én, hogy egy ilyen súlyú embernél, lehet a kemó jó hatásáról beszélni? Hisz bárkitől érdeklődtem, azt mondta, hogy jelentős súlycsökkenéssel jár a kezelés. És érdeklődni szeretnék, hogy mi a kezeléssel és kezelés nélkül az esélye? Mellesleg meg kell jegyeznem, hogy Édesapám teljesen tünetmentes volt, csak tüdőszűrő által találták meg a daganatot. Most is tünetmentes. Kérem mielőbbi válaszukat, mert sürget az idő, a kezelésekről dönteni kell.

Azt, hogy egy daganatos beteg általános állapota lehetővé teszi-e, netán kizárja a kemoterápia és/vagy a sugárkezelés alkalmazását, az az onkológus vagy sugárterápiás szakember tudja eldönteni, aki megfelelő jártassággal rendelkezik ezeknek az onkológiai kezeléseknek az alkalmazásában, valamint pontosan ismeri a kórelőzményeket és a jelenlegi állapotot.

Legtöbbször nem a kemoterápiás kezelés jár súlycsökkenéssel (bár a kezeléshez kapcsolódó egy vagy pár napos hányinger, hányás miatt csökkenhet a tápanyagbevitel), hanem a rosszabbodó betegség: a növekvő tumor vonja el a tápanyagot a beteg szervezetétől, és okozza a daganatos betegségeknek többnyire az előrehaladott stádiumában jelentkező testsúlyvesztést. A súlycsökkenés megfordítására vagy mérséklésére az onkológus gyógytápszerek fogyasztását javasolhatja, amelyeket a javaslat alapján a háziorvos is receptre rendelhet.

Leveléből nem derül ki, hogy a nyirokcsomók áttétén kívül fedeztek-e fel édesapjánál máshol távoli áttétet. Ez is befolyásolja ugyanis az életkilátásokat. Amennyiben vannak távoli áttétek, akkor a kemoterápiától és sugárkezeléstől az várható, hogy a daganatos gócok növekedése lassul vagy átmenetileg leáll (meg is kisebbedhetnek). Amennyiben nem ismert távoli áttét, akkor műtét utáni, úgynevezett adjuváns kemoterápiáról és sugárkezelésről beszélünk, amelynek nagy általánosságban az lehet a célja, hogy gátolja vagy késleltesse a betegség kiújulását és/vagy az áttétek megjelenését.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top