Tüdőrák kemoterápia, sugárkezelés (jelige: Etelka)

2009. szeptemberben daganat lett szinte egyik percről a másikra a férjem nyakán. Kivizsgálások sorozata után decemberben műtéti úton eltávolították, majd sugarazták a helyét. Ez 30 volt, kb. egy hónap múlva feszült a sugarazott nyak, a hangja is megváltozott, illetve alig volt. Szövettani mintát vettek belőle: először értékelhetetlen volt az eredmény, majd találtak benne rossz sejtet.

Augusztusban Pet-Ct készült, az onkológus a kiértékelt felvételről azt mondta: laphám típusú tüdőrák van, ezért 6 kemoterápiát írt elő. Ezeket a kezeléseket nagyon nehezen, de megkapta, december 6-án az utolsót. Most 13-án elkészült a mellkas és hasi CT felvétel. Most a felvétel alapján az onkológus azt mondja, be kell feküdni és a sugárkezelést el kell kezdeni, mert a kemoterápia hatására nem csökkent, hanem nőtt a daganat.

Előfordulhat, hogy rosszul diagnosztizálták és nem megfelelő kemoterápiás kezelésben részesült? A másik kérdésem: az előírt 25 sugárkezelés milyen kockázattal jár, mik lehetnek a következményei? Annyit mondott az orvos, hogy duzzadni fog a daganat és ez erős fulladást fog előidézni.

Férjénél az alkalmazott kemoterápia ellenére nem stagnál a betegség, hanem progrediált, vagyis rosszabbodott a daganatos állapot, előrehaladt a rosszindulatú folyamat. A daganat növekedése nem a kemoterápia hatására következett be (ahogyan ezt levelében írja), hanem annak ellenére, tehát az alkalmazott kezelési kombinációra sajnos nem reagáltak a rákos sejtek, hanem tovább folytatódott a burjánzásuk, tehát osztódtak, s így a daganatos gócok valószínűleg növekedtek.

Ez valószínűleg nem a rossz diagnózis következménye, és nem rosszul választott kemoterápiára vezethető vissza, hanem sajnos arra, hogy nem minden rosszindulatú betegség reagál jól az alkalmazott daganatgátló kezelésre.

Leveléből nem derül ki, hogy mely területen növekedett a daganat, illetve hogy most hova tervezik adni a sugárkezelést. A sugárkezelést általában akkor adnak tüdőrákban, ha attól azt remélik, hogy a besugarazott területen a jelenleg növekvő daganat mérete csökkenni fog, s ezzel később alakul ki a tüdőráknál jellemző légzési nehezítettség, valamint egyéb mellkasi tünetek.

Mivel nem tudjuk a sugárkezelés pontos helyét, nem tudjuk megmondani, hogy milyen mellékhatások várhatók. A sugárkezelésnek lehetnek általános mellékhatásai, mint a fáradékonyság, esetleg a fehérvérsejtszám csökkenése. Lehetnek olyan hatásai, amelyek azzal függnek össze, hogy a sugárkezelés, bármilyen pontosan is tervezzék meg a beadás módját, és a besugárzott terület nagyságát-formáját, bár kisebb mértékben, de hat a környező egészséges területekre is. Például ha a mellkas közepére kap a férje sugárkezelést, ez okozhat a nyelőcsőben gyulladást (ami közvetlen a légcső mellett fut le), nyálkahártya-izgalmat, s következményesen nyelési zavart. A mellékhatásokról pontosabb tájékoztatást kaphatnak a sugárkezelés megkezdése előtt, s akkor tudják azt is tisztázni az orvossal, hogy milyen panaszokat kell mindenképpen jelezni a kezelés hetei alatt.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Ápolási tapasztalatok: a betegek és a sugárkezelés
Sugárkezelés: házi és kórházi praktikák
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top