Tüdőrák kezelés nélkül (jelige: csacsacsa)

Édesapám 78 éves. Fél éve még rtg nem mutatott semmit. Egy hete tüdőgyulladás gyanúval küldték rtg-re, folt látszott, utána CT tüdődaganatot mutatott ki. Mivel kockázatos a mintavétel, így nincs szövettan, ezért nem adható neki semmilyen kezelés. Van-e valami esélye arra, hogy kaphat-e bármilyen kezelést vagy csak „hagyjuk meghalni”?

Biztos szövettani vagy citológiai eredmény nélkül valóban nem szokás erős citosztatikus szerekkel „bombázni” a szervezetet, hiszen biztos diagnózis kell ahhoz, hogy ezeket a szereket úgy lehessen alkalmazni, hogy feltételezhető legyen, a készítményektől várható eredmény ellensúlyozza a mellékhatásokat. Emellett a tüdődaganatoknak is több típusa létezik, s ezek kezelése is eltérő.

Az Ön által leírtakból nem derül ki, hogy van-e más szervben áttét, illetve az sem derül ki számunkra, hogy ha elsődleges tüdődaganatról (tehát nem egy másik tumor tüdő áttétjéről) van szó, akkor miért nem jön szóba műtét elvégzése.

Annak kimondása, hogy egy beteg ne kapjon kezelést, legalább olyan felelős szakmai döntés, mint az, hogy egy betegnek az onkológus több szerből álló kombinált kemoterápiákat, sugárkezeléseket javasol. Leveléből nem derül ki, hogy miért gondolják kockázatosnak a mintavételt, lehet, hogy édesapja általános állapota és/vagy egyéb betegségei miatt egyébként is megkérdőjelezhető lenne a daganatgátló kezelés alkalmazása, illetve az alkalmazásától várható haszon, de ezekről a tüdőgyógyász vagy onkológus orvost kellene kérdezniük, esetleg a rendelkezésre álló leletekkel fordulhatnak a háziorvosukhoz is további felvilágosításért.

Amennyiben nincs lehetőség aktív onkológiai kezelésre, a tüneti kezelésre (palliatív ellátás) akkor is szükség van, illetve lesz, hogy minél inkább csökkenteni lehessen a betegség által kiváltott panaszokat.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Dohányosok az onkológiákon
Mire jó a tüdőszűrés?
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gócok a tüdő CT-n
Szoliter árnyék a tüdőben
Hangszalag és gége bénulása, tüdő CT
Tüdő CT lelet: residuumok

Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top