Tüdőrák, mellkasi regressio (jelige: Édesanyám)

Anyukám 4 kemoterápia után felülvizsgálaton volt, CT-n a tüdején találtak 2 db 5 mm-es daganatot, illetve mindkét mellékvesén, ők úgy írták anno, áttét van. Leírnám a legutóbbi lelete tartalmát.

Jobb lebenyben a bal lingulában a mk. alsó lebeny területén korábban látott inhomogén fedettség jobb kp.lg mértéke csökkent a fibrocitus rajzolatfokozódás változatlanul megfigyelhető. A tüdőkben látott apró gócok száma és nagysága változást nem mutat. Pleuralis folyadék nincs. A mediastinumban valamennyi régiójában néhány 5-10 mm közötti nyirokcsomó ábrázolódott. A jobb mellékvesében apró hypodens képlet, v.s adenoma.
BNO: R91H0 WHO:34440

A végén az is oda van írva, hogy: előző vizsgálatával összehasonlítva a mellkasi status regressio mutat. Fibrosis pulm.

Illetve leírnám a legelső vizsgálatának az eredményét, összehasonlításképpen: C3430 Neopl.pulm.lobi inf.I.d (adenocc.) I2690St.p. emboliam pulm D4410 Met.gl. supraren I.u. in obs. Mindkét oldalon a rekesz felett durva fibrosist, mk. csúcsban egy-egy 5 mm-es intrapulmonalis elváltozást, a mediastinumban nyirokcsomó megnagyobbodást mutat. Pletysmographias paraméterei és diffuziós kapacitása normál tartományban vannak. Hasi UH mk, mellékvesében 2 cm-es jól határolt echoszegény képletet mutat. Bronchoscopia során endobronchialisan kóros eltérést nem láttunk, a jobb alsó lebenyből képerősítő alatt tüdőbiopsiát végeztünk. Hisztológiai eredmény pulmonalis adenocct.-t igazolt. Onkológiai bizottság kemotherapiát javasolt. T2 N2 M1 Karnofsky-index: 100%

Nem igazán látom át ezeket a leleteket, illetve hogy javult-e anyukám állapota, mert az orvosa szerint már csak 2 félórás kemoterápia kell neki és kész. Nem tudom, hogy azért, mert gyógyul, vagy azért mert már ezen túl nem tudnak vele mit csinálni. Anyukám egyébként nagyon jó fizikai állapotban van, hízott is.

A „neopl. pulm. lobi inf. l. d” azt jelenti, hogy a tüdő rosszindulatú daganata, amely a jobb alsó lebenyben helyezkedik el. Levele alapján innen mintavétel is történt, amely alátámasztja, hogy rosszindulatú daganatról van szó. Adenocarcinomát írnak le, ami mirigyhámból kiinduló rákot jelent.

A T2N2M1 a stádiumbeosztást jelzi (T = tumorméret, N = node, nyirokcsomó-érintettség, M = metasztázis, áttét). A TNM beosztási stádiumban a T tehát az elsődleges daganat méretére-kiterjedtségére vonatkozik (1-4-ig, itt 2-es), az N2 azt jelenti, hogy többszörös nyirokcsomóáttétek állnak fenn, az M1 azt jelenti, hogy aki a TNM stádiumbeosztást készítette, távoli áttét jelenlétét is igazoltnak látja.

A Karnofsky index az általános állapotra vonatkozó index. A 100% azt jelenti, amit Ön is ír, hogy édesanyja nagyon jó fizikai állapotban van.

Az, hogy a most készült CT vizsgálaton azt írják le, hogy regresszió, azt jelenti, hogy a korábbi felvételhez képest megkisebbedtek (regrediáltak) a daganatos elváltozások. Ez nem jelent teljes gyógyulást, de azt jelenti, hogy az alkalmazott kemoterápiás kezelés egyelőre visszaszorította a betegséget. Tehát édesanyja állapota (daganatos betegsége szempontjából) javult jelenleg. Azt, hogy a további 2 ciklus kemoterápiás kezelés megadása után milyen kontrollokat tervez a kezelőorvos és mik a kilátások, azt vele lenne érdemes megbeszélni.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Célzott biológiai terápiák tüdőrákban
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdődaganat tüdőáttéte
Tüdőrák: molekuláris diagnosztika?
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdődaganat a felső lebenyben
Tüdőtumor kivizsgálása
Tüdőrák T1b stádium
Tüdőrák? Áttét megállapítása, trombózis
Tüdőrák: miért csak egy nap a kemoterápia?
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top