Tüdőrák progressziója (jelige: Kilátások?)

Egy alkalommal már írtam Önöknek és köszönöm akkori válaszukat. Páromat 2005-ben egy tüdőszűrő vizsgálat alkalmával visszahívták és CT-re küldték, ekkor ez volt az eredmény: bal oldalon a 8. segmentumban kb. 3 cm átmérőjű szabálytalan alakú infiltratio látható, egyébként a tüdő tiszta. A szív és a kis vérkör rendben, a medinastinumban kóros árnyék nem látható. Szoros kontrollja javasolt. Ezután a párom legközelebb 2006-ban ment ismét szűrésre, ahol ismét kiemelték, de ekkor nem ment vissza…

2008 szeptemberében egy dohányzásról leszoktató program keretében készült egy rtg felvétel, mivel észrevették, hogy nem ment vissza előzőleg. Ismét CT-re küldték, ennek eredménye: bal oldalon az alsó lebenyben 6 cm-es spiculalt szélű lágyrész terime ábrázolódott, emellett mindkét oldalon apró met gyanús elváltozások is ábrázolódtak. Vélemény: Tu pulm. in obs. Met pulm.l.u…

Ezek után biopsziával igazolták: adenocc. lob.inf.pulm.l.s.Met.-dissem.pulm.l.u., mindezt 1 éve diagnosztizálták.

A PET CT, ami szintén 1 éve volt, a tüdőn kívül nem talált malignitásra utaló elváltozást. Kapott kemoterápiát, nem rég fejeződött be a 8. ciklus Avastin kezelése, de a kezelőorvosa (aki egyébként egy kivételes ember és orvos) sajnos progresszióról tájékoztatta a páromat és azt mondta, hogy az Avastint abba kell hagyniuk, gyógyszert kell váltani.

Nagyon régóta van térdfájdalma, csináltak röntgent, csontizotópos vizsgálatot, de semmi elváltozás. Egy ideig viszonylag panaszmentes volt, de jelenleg ismét erős térdfájdalmai vannak (duzzadt, meleg tapintású). Lehet összefüggés a daganat és ezen probléma között?

Egyébként ennyi probléma ellenére aktívan dolgozik (a kezelések alatt is), mostanában elég sokat köhög, nagyon hamar kifárad és kisebb terhelés után is eléggé fullad.

Ön szerint mi következhet most, mármint kezelésre gondolok? Aggódom, van egy 1 éves gyönyörű picikénk, nagyon nehéz ezt az egészet felfogni… Természetesen tervezem az orvosával való személyes megbeszélést is, de még nem jutottam el hozzá.

Bár a tüdőrák gyakran ad áttétet a csontokba, amennyiben a nemrég elvégzett röntgen és a térdet is ábrázoló csontizotópos vizsgálat sem mutat ott áttétet, akkor lehet, hogy a tüdőráktól független problémáról van szó. Ez lehet arthrózis, arthritis vagy a térdízület gyulladása is. A csontizotóp vizsgálat leképzésébe ugyanakkor nem mindig esnek bele a végtagok, ez vizsgálóhelyként változhat, mert az áttétek gyakrabban fordulnak elő a törzsön, tehát érdemes ránézni a felvételre, hogy a térd ábrázolódik-e rajta. Amennyiben nem igazolódik a térdben áttét, akkor ugyanazokat a reumatológiában és ortopédiában is használatos fájdalomcsillapító szereket, például nem-szteroid gyulladáscsökkentőket szokták alkalmazni, amelyek adására nem daganatos betegnél is sor kerülne.

Egy évvel ezelőtt a kivizsgálások a tüdőben mirigyrákot (adenocarcinoma) igazoltak, amely a bal tüdő (pulmo lateris sinistri, vagyos pul. l. s) alsó lebenyében (lobus inferior, azaz lob. inf.) alakult ki, s amely mind a két tüdőfélbe áttéteket (metasztázis, azaz met.) is adott. Az alkalmazott kezelések eddig tudták gátolni a daganat terjedését, s lehetővé tenni, hogy párja dolgozzon, általános állapota kielégítő legyen.

Most azonban, ahogyan orvosuk mondta, megindult a betegség progressziója, vagyis rosszabbodása. Feltételezhetően a CT-n újabb gócok jelentek meg, vagy a meglévő, tüdőben lévő daganatos gócok növekedése látható. Ezzel párhuzamosan romlott/romlik a beteg általános állapota és terhelhetősége, fokozódik fáradékonysága.

A tüdőben lévő daganat továbbterjedése az oka valószínűleg a köhögéses panaszoknak, a terhelésre jelentkező fulladásnak (tüdőkapacitás csökkenése). A kezelőorvos előreláthatóan újabb, más típusú gyógyszereket tartalmazó kemoterápiás kezelést fog javasolni, mert a daganat érzéketlenné (rezisztenssé) vált az eddig alkalmazott gyógyszerekre. A CT-n valószínűleg látható daganatnövekedést az idézi elő, hogy a rezisztens ráksejtek kezdtek szaporodni, növelve a gócok látható méretét, vagy új gócokat kialakítva, amelyeknek az osztódását, szaporodását már nem tudja gátolni az eddig alkalmazott kezelés.

Egy újabb fajta kombinációtól várható az jó esetben, hogy sikeresen gátolja, lassítja a daganatos sejtosztódást. Ennek eredményeként csökkenhet a gócok mérete vagy stabilizálódhat egy időre a daganatos betegség, s a tumoros gócok méretének, számának további növekedését egy ideig kordában lehet tartani.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?

Előzmény:
Tüdőszűrés: lehet ez más, mint rák?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőtumor: elég-e a műtét?
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top