Tüdőrák: segíthet a kemoterápia?

Édesanyám zárójelentésével kapcsolatban lenne kérdésem, amit pár napja kapott meg a Törökbálinti tüdőgyógyintézetből.

Leírnám a diagnózist: C3430 Neopl.pulm.lobi inf.I.d (adenocc.) I2690 St.p. emboliam pulm D4410 Met.gl. supraren I.u. in obs.

Mindkét oldalon a rekesz felett durva fibrosist, mk. csúcsban egy-egy 5 mm-es intrapulmonalis elváltozást, a mediastinumban nyirokcsomó megnagyobbodást mutat. Pletysmographias paraméterei és diffuziós kapacitása normál tartományban vannak. Hasi UH mk, mellékvesében 2 cm-es jól határolt echoszegény képletet mutat. Bronchoscopia során endobronchialisan kóros eltérést nem láttunk, a jobb alsó lebenyből képerősítő alatt tüdőbiopsiát végeztünk. Hisztológiai eredmény pulmonalis adenocct.-t igazolt. Onkológiai bizottság kemotherapiát javasolt. T2 N2 M1 Karnofsky-index: 100%

Az orvos szerint nem műthető, egyből kemoterápiát javasolt. Mivel sokkhatásként ért minket ez az eredmény, nem igazán kérdezgettük a részletekről az orvost. Szeretném a véleményét kérni, mik az édesanyám túlélési esélyei? Áttétes-e ez a daganat a fentiek szerint, illetve mennyit segíthet a kemoterápia (infúziós)? Nagyon bízunk, édesanyám 56 éves, nem akarom elveszíteni.

Édesanyjánál a jobb alsó tüdőlebenyben igazolódott rosszindulatú daganat (Neoplasma pulmonum lobi inferiori), amely a tüdőbiopszia során kivett anyag szerint adenocarcinoma, vagyis mirigyrák, a tüdő mirigyhámjából kiinduló rosszindulatú daganat.

A két tüdőcsúcsban a tüdőállományban (intrapulmonálisan) szintén leírnak egy-egy, valószínűleg daganatos gócot. Emellett a gátorüregben (mediasztinumban), vagyis a két tüdőfél között elhelyezkedő területen megnagyobbodott, szintén valószínűleg daganatos nyirokcsomókat ír le a képalkotó vizsgálat (a beküldött levélben leírtakból  az nem derül ki, hogy ez kétoldali-e). Mindemellett a hasi ultrahang vizsgálaton felvetették, hogy a mellékvesékben (vagyis a vesék felett sapkaszerűen elhelyezkedő mirigyekben) is mindkét oldalon áttét lehet, erre utal a diagnózisok között a Met. gl. supraren I.u. in obs. Ebben a kifejezésben a gl. supraren. a glandula suprarenalis, vagyis a vese felett elhelyezkedő mellékvese, a „met” jelentése metasztázis, vagyis áttét, az „in obs” pedig azt jelenti, hogy „megfigyelés alatt”, tehát ennél a két képletnél erős a gyanú arra, hogy áttét, de továbbra is figyelni, követni fogják ezeket a gócokat, hogyan viselkednek.

Összességében nagy valószínűséggel áttétes daganatról van szó, amely a tüdő alsó lebenyén kívül érinti mindkét felső lebenyt, a gátorüreget (a levél alapján nem megmondható, hogy egy vagy két oldalát), illetve felmerül a gyanú, hogy a mellékvesékben is mindkét oldalon áttét van (bár a mellékvesékben gyakran előfordul jóindulatú daganat, úgynevezett adenoma is). Ha a szervezetben több helyen is kimutatható daganatos folyamat, mivel azok mindegyike nem műthető meg, ezért általában az elsődleges daganatot sem operálják, mert nem hozna előnyt.

Összességében az javasolható, hogy kérdezzék meg a részletekről a leleteket pontosan ismerő orvost, hogy jól értik-e a leleteket, illetve hogy tisztában legyenek a betegség valós kiterjedtségével, az alkalmazott kezeléssel és annak céljával. Nagy valószínűséggel jelenleg a kezeléstől az várható, hogy lassítja a betegség lefolyását, optimális esetben megkisebbíti a látható daganatos gócokat azáltal, hogy a benne lévő daganatos sejteket pusztítja.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Célzott biológiai terápiák tüdőrákban

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák: miért csak egy nap a kemoterápia?
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top