Tüdőrák sok áttéttel (jelige: Édesanyám)

Édesanyámnak ez az orvosi diagnózisa. Túl van ez első kemoterápiás kezelésen. Őszintén mire számíthatunk? Tényleg csak az életét hosszabbíthatja meg a kezelés? Nincs semmi remény?

Köszönettel várom őszinte válaszát.

Dg: Tu. pulm. l.d. sup.
Met. l. gl. mediastini
Met. lgl. hili
Met. pleurae
Met. pericardii
Met.ossei susp.
Bronchitis chr. obstr.
Hypertonia
Diabetes mellitus
Resp. insuff. part.

Kórelőzményében kb. 17. éve ismert alsó végtagi art. scler. oblit, 2002-ben post-inf. moycard. infartus, 12 éve ismert hipertonia, kb. 7-8 éve ismert és gyógyszerrel kezelt mell., 2006. júniusban Gégészeti bal oldali Warthin tumor eltávolítás szerepel (benignus). 2008 óta chr, obstr. bronhitis miatt nyilvántartott hypertonias.

Osztályunkra TG beutalás alapján került felvételre 2009. március 31-én, kiterjedt jobb oldali tüdőelváltozás miatt. Felvétele előtt egy héttel sokat köhögött, köpete zöldessárga volt. Nehézlégzése is fokozódott.

Mellkas rtg. felvételén jobb oldalon kiterjedt, az alsó és kp. tüdőmezőt is érintő elváltozás látszott. Laborértékekben kissé gyorsult we, balratolt vérkép volt kóros. Parenteralis antibiotikumos (Tavanic), hörgőtágító, steroid, valamint oxigen, p.o. expectorans therápiát kezdtünk a beállított eddigi threrápia mellett. Kontroll mellkas rtg felvételén mérsékelt regressziót láttunk. Kezelésünk 4. és 5. napján hasmenés, hányás jelentkezett, amit az antibiotikus th mellékhatásának tulajdonítottunk. Osztályunkon láztalan volt. Bronchoscoposan az egész jobb oldal hörgőrendszert ill. a trachea alsó harmadát is érintő tumorjel volt. Első vizsgálat exc. hyst. laphám metaplasia lett.

Mellkas CT során a jobb felső lebenyben a mediastinum mellett a hilus felső pólusával összefüggésben egy szabálytalan alakú kb. 4,3 cm-es képlet ábrázolódott.

Az elváltozás a felső lebeny hörgőit jelentősen szűkítette, ezeket körbefogta. Valamint a véna cava superior mögött ábrázolódott, ill. rövid szakaszon a trachea mellett volt követhető. Emellett mediastinalis és ellenoldal hilusi pathológias nyirokcsomók is látszottak. Valamint jobb oldali pleuralis folyadék, és a csigolyákban met.-ra gyanús elváltozás volt. Emellett a pericardiumban kóros mennyiségű folyadékgyülem került leírásra.

Tekintettel a daganatmentes szövetmintára, kontroll bronchoscopos vizsgálatot tervezünk. További vizsgálatokat, ill. gyógykezelését osztályunk Rehab, részlegén folytattuk. Kontroll bronchoscopia során idem hörgőkép volt, mintavétel történt, excindatum szövettani eredménye laphám cc lett. Tekintettel a tüdőtumor kiterjedtségére (IV. stadium) a folyamat nem operabilis, elsővonalbeli kemotherápiát (Gemzar, Cysplatin) tervezünk. A kezelés előtt emittáljuk.

A diagnózisok és a leírás alapján édesanyjánál jobb oldali felső lebenyben lévő tüdődaganat áll fenn (tumor pulmonum. lateris. dextri superior), amely áttétet adott a tüdőkapu nyirokcsomóiba (lgl hili jelenti a hilus, vagyis a tüdőkapu nyirokcsomóit), a met pedig a metastasis (áttét) rövidítése.

Áttétet írnak le a szívet burkoló hártyán (a pericardiumon) és a tüdőt burkoló hártyán (a mellhártyán, vagyis a pleurán). Felvetik csontáttét gyanúját is (Met. ossei susp.). A mellhártyánál és a szívet burkoló hártyánál, a mellhártya üregében és a pericardiumban a mellkasi CT szabad folyadékot is leír, amely akkor alakul ki, amikor áttétek alakulnak ki ezeken a hártyákon.

Ennél az áttétes állapotnál IV. stádiumú daganatos betegségről lehet beszélni. Tekintettel, hogy a daganatos folyamat a mellkasüregben több szervet érint, a daganatos folyamat műtéti eltávolítására nincs lehetőség (a folyamat nem operábilis), ezért kezdtek édesanyjánál kombinált citosztatikus kezelést, amelynek célja, hogy az elsődleges tumorban és az áttétekben lévő daganatsejtek osztódását gátolja, lassítsa, a daganatsejteket pusztítsa, ezzel a daganat növekedését lelassítsa vagy átmenetileg megállítsa.

A kezelés eredményeként – betegenként eltérő mértékben – el lehet odázni a daganattal összefüggő tünetek rosszabbodását, illetve az újabb tünetek kialakulását, amelyek jelentősen ronthatják a beteg életminőségét (légzését, vérkeringését). Optimális esetben ezek a kezelések meghosszabbítják a beteg életét is, de sajnos a rosszindulatú tüdőráknak ebben a szétterjedt, a létfontosságú szerveket is érintő állapotában daganatmentességet és gyógyulást nem lehet ígérni. Ezért nagyon fontos, hogy a hátralévő időben a család miként tud együtt lenni lelkiekben is szerettével, és szeretettel támogatni őt ebben a nehéz élethelyzetben.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák: áttét, elesettség, végstádium
Áttétes hörgőrák, tumoros láz
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top