Tüdőrák: sugár, valós kilátások (jelige: ditke2)

Itt szeretném megköszönni előző levelemre a válaszát! Azóta több dolog is kiderült: centrális, nem műthető tüdőrákja van az említett családtagunknak, nagysejtes, laphámos. Áttét sem a csontban, sem az agyban nincs. Kemoterápiában részesül – egyik héten nagy adag, másik héten kis adag, majd egy hét pihenő. Már 4 ilyen „dupla” adagon van túl. Először azt mondták, hogy nem kaphat utána sugarazást, mert közel vannak az erek, most pedig arról beszélnek, hogy a 6 pár kemo kezelés után jön a sugarazás. Most emiatt nagyon fél a sugarazástól. (Közben nem volt semmi vizsgálat.) Mitől lett „nem veszélyes” a sugarazás?

Azt sem tudjuk, mik a kilátások. Mi úgy tudtuk, hogy a laphámos ráktípus nem a „legrosszabb” fajta – már ha lehet ilyet mondani -, de egy szörnyű orvos a beteg fejéhez vágta, hogy de bizony az, s hogy örülhet, ha ezt az évet túléli. Sajnos ezt kb. ilyen stílusban adta elő. Azóta elvesztette a hitét. Mi az igazság? Mire lehet számítani?

Amennyiben műtétileg el nem távolítható tüdőrákról van szó, akkor mind a kemoterápiás, mind a sugárkezelés adására azzal a céllal kerül sor, hogy pusztítsák a rosszindulatú sejteket, s ezzel csökkentsék a daganat méretét, illetve lassítsák növekedését. Vagyis ilyenkor a kezelés célja sajnos nem lehet a beteg teljes meggyógyítása. A cél sokkal inkább a tünetek súlyosbodásának késleltetése, a beteg számára minél hosszabb idő biztosítása az aktuális állapotában elérhető legjobb életminőségben.

Másfél évtizede, az 1997-es egészségügyi törvény megjelenése előtt, a betegek a rosszindulatú betegségükről általában csak korlátozott mértékben kaptak felvilágosítást. Az onkológiai osztályokon nem tüdőrákról beszéltek, hanem a tüdőn lévő foltról, nem csontáttétről, hanem megritkult csontokról, stb. Ma már az egészségügyben a beteg, ha határozott, célzott kérdéseket tesz fel az orvosainak, akár a túlélési esélyeire vonatkozóan, egyértelmű választ kap azokra, amit utólag a beteg megélhet úgy, hogy a fejéhez vágták az igazságot.

A nem operálható, nem gyógyítható rosszindulatú daganatos betegség tudatával élni nagyon nehéz, gyakran előfordul, hogy a beteg lehangolttá, depresszióssá válik, hitét veszti. Ugyanakkor kérdés, hogy az élet vezetése, az életvég dolgainak „elintézése” szempontjából mi a jobb a beteg szempontjából – a gyógyulásba vetett, esetleg megalapozatlan hit vagy a betegséggel és a reális kilátásokkal való szembenézés. Ebben a nehéz időszakban fontos a beteget pszichésen is támogató család szerepe, de a beteg lelkiállapotának javításában szerepe lehet sorstárs betegcsoportnak, pszichológusnak, egyéb segítő, támaszadó szakembereknek.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Rákpszichológia: nemcsak a test, a lélek is sajog
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Előzmény:
Tüdőtumor diagnózisa

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top