Tüdőrák sugárkezelés tünetei, kockázatai – 2.

Az utolsó ambuláns lapot írom meg, remélem ebből többet sikerül megtudni és válaszolni.

ANAMNÉZIS/STÁTUSZ:
2009. szept.: a nyak j.o.-on csomót vett észre, kivizsgálása során egyéb területen elváltozást nem találtak.

2009. 12. 11-én FOG Osztályon jobb oldali radikális nycs. dissectiót végeztek. Szövettan: El nem szarusodó glycogendus laphámcarcinoma az eltávolitott nyaki szövetekben. A műtétet követően 30+20 Gy radioth.-ban részesült. rekedtség miatt 2010. 08. 06-án ujabb PET CT vizsgálatra került sor, mely során a felső mediastinum j.o.-n, valamint j.o. supraclav. met.-nek megfelelő nycs. congl.-láttak. TXT+CDDP protokoll szerinti chemoth.-s kezelést kapott 6 alkalommal.

2011. 01. 12.: control CT vizsgálat történt, mely szerint a felső mediastinumban jobb oldalon a tracheat ívesen balra toló a középvonalat kissé meghaladó, az artéria anonimát körbefogó, a VCS-t hosszan kifejezetten komprimáló, a jobb főbronchusig érő 8 cm legnagyobb harántátmérőjű térfoglalás látszik. A térfoglalás kifejezett VCS kompressiot okoz. Étvágytalan, gyengének érzi magát, vérképe jó.

Status: mycotikus lepedékkel fedett nyelv, csökkent bőrturgor, jobb oldalon supraclavicularisan 2 db diónyi, tömött terime tap., érdes-sejtes alaplégzés, ritm. szívhangok, mellkas kifejezetten nyom. Érzékeny.

DIAGNOZIS:
C3490 Hörgő vagy tüdő rosszindulatú daganata, k.m.n.
C7700 A fej, az arc és a nyak nyirokcsomóinak rosszindulatú daganata
D8490 Immunhiány

Kérdésem: Milyen kockázattal, következménnyel és mellkasi tünetekkel jár a kezelés?

A január 12-i kontroll CT vizsgálat azt mutatja, hogy a mediastinum (a gátorüreg) felső részén olyan áttétet találtak, amely a légcsövet (tracheát), jobbról balra tolja. Ez az áttét körbefogja az artéria anonimának nevezett eret és hosszabb területen összenyom (komprimál) egy nagyeret, a felső kavális vénát (szakszóval: Véna cava superiort, rövidítve VCS-t).

Mivel itt a gátorüregben nagyobb tömegben látnak daganatszövetet (leírnak egy 8 cm átmérőjű daganatos területet), ennek besugárzásával igyekeznek megkisebbíteni ezt az elváltozást, és igyekeznek megakadályozni, illetve késleltetni az úgynevezett véna cava superior szindróma elnevezésű tünetcsoport kialakulását vagy rosszabbodását.

Maga ez a tünetcsoport vezethet például nehézlégzéshez, fulladáshoz, ha a gátorüregben lévő daganat tovább növekedik. Ennek a tünetcsoportnak az oka a fej és a nyaki régió nagy elvezető visszereinek (vénáinak) összenyomódása. Tágult nyaki erek jellemzik, az arc és a nyak az érintett oldalon duzzadttá válhat, a bőr lilásan elszíneződhet és a mellkas elülsõ felszínének bőrén áttűnnek a kitágult bőrvénák.

A sugárkezelést azért alkalmazzák ilyen esetben, mert ha már ki is alakult a betegnél a fulladás és a nehézlégzés, a gyorsan megkezdett sugárkezelés hatására ez a betegek háromnegyed részénél napokon belül enyhül vagy megszűnik. Mivel levelében nem ír arról, hogy férjének lennének ilyen panaszai jelenleg, ugyanakkor a CT-n a leírás alapján már a véna cava superior összenyomódása látszik, a fent felsorolt tünetek kialakulását igyekeznek késleltetni, elodázni az orvosok a javasolt sugárkezeléssel.

Mivel az elváltozás a légcső (trachea) és a jobb főhörgő (bronchus) közötti területen helyezkedik el, a sugárkezelés mellékhatásaként ezeknek a légutaknak a nyálkahártyája gyulladttá vagy duzzadttá válhat, de hasonló nyálkahártya elváltozás kialakulhat a közelben lefutó nyelőcsőnél is. Mivel férjénél jelenleg is gombás (mikotikus) lepedékkel fedett nyelvet írnak le, ez továbbterjedhet (akár a sugárkezeléstől függetlenül is) például a nyelőcső nyálkahártyájára. Ahogyan korábbi levelünkben írtuk, a sugárkezelés okozhatja a vérkép alakelemeinek csökkenését is, szerencsére ritkán, és ez nem mellkasi panasz.

Jelenleg a kezelést tehát azért adják, hogy csökkentsék a mellkasi panaszok kialakulásának kockázatát, illetve késleltessék ennek bekövetkezését. A pontos és részletes további esetleges mellékhatásokat a kezelőorvostól érdemes megkérdezni.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Ápolási tapasztalatok: a betegek és a sugárkezelés
Sugárkezelés: házi és kórházi praktikák
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Előzmény:
Tüdőrák kemoterápia, sugárkezelés

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top