Tüdőrák végső stádium, hospice szolgálat

Párom anyukájánál agyi és tüdőműtét követően bő egy év után újabb áttétek jelentek meg: csontáttét és gyakorlatilag az egész testén szétterjedt a rák. Jobb felső végtagja drasztikusan megnagyobbodott, fájlalja és fokozatosan fájnak a többi végtagjai is. Az orvosok lemondtak róla, a család az otthoni ápolás mellett döntött az „elfekvő” helyett.

Nagyon sokat alszik, alig eszik és van, hogy téves képzeletei vannak. Egyelőre tablettás fájdalomcsillapítót kap, de van, hogy a gyógyszer nyelése is nehezére esik.

Kérdésem az lenne, hogy ez már tényleg azt jelenti, hogy nincs visszaút és ez a végső stádium? Igénybe vehetjük-e a hospice szolgálatot ilyen körülmények között is? Kérem nézze el, ha butaságokat kérdezek, de az orvosok nagyon szűkkörűen tájékoztattak minket, és sok dolgot így is interneten keresztül tudtunk meg, hogy van rá lehetőség (pl. hospice szolgálat).

Levele alapján az sejthető, hogy párja édesanyja valóban életének utolsó szakaszát éli. Erre utal az, hogy számos helyen van áttét a szervezetében, ahogy Ön is írja. Az aluszékonyság hátterében állhat a betegség előrehaladása, de állhatnak laboreltérések (pl. vérszegénység vagy a csontáttétekkel összefüggésben magasabb kálcium szint) is, ezt levele alapján nem tudjuk megmondani, orvos, esetleg laborvizsgálat segíthet ennek eldöntésében.

A zavartságot, téves képzetet is okozhatják laboratóriumi eltérések, de okozhatja az is, hogy az agyi területen is ismét megjelentek az áttétek. Amennyiben a gyógyszer lenyelése is nehezen megy, s így a beteg fájdalomcsillapítása nem teljesen megoldott, szóba jönnek bőrre ragasztható fájdalomcsillapító tapaszok – ezek legtöbbször erős hatású készítményt tartalmaznak, amelyek dózisa a beteg fájdalmának megfelelően akár pár naponta emelhető (tehát beállítást igényelnek).

Ezeket a tapaszokat szakorvosi (például onkológusi) javaslat nélkül is elrendelheti a háziorvos, amennyiben indokoltnak látja. Ezek a fájdalomcsillapító tapaszok folyamatos fájdalomcsillapítást biztosítanak, de emellett is jelentkezhet időnként úgynevezett áttörő fájdalom – ekkor szájon át (tablettában, cseppben) adagolható készítmények vagy kúpok, injekció alkalmazása jöhet szóba a fájdalom csillapítására.

Kifejezetten végstádiumú daganatos betegek ápolását végző hospice szolgálat nem érhető el minden településen, de a legtöbb helyen házi ápoló szolgálat elérhető. Ezt a háziorvos „írhatja fel receptre”, amennyiben ez a szolgáltatás hozzáférhető, és a háziorvos együtt tud működni az ápolást végző személyzettel. Ez azonban nem napi 24 órás szolgálatot jelent, a társadalombiztosítás napi egy látogatást, 1-2 órát támogat ilyen esetben, ez a beteg körüli ápolási szakfeladatok ellátására elegendő legtöbbször. A házi ápoló szolgálatok legtöbbször képesek hosszabb ápolási időt is vállalni, de ezt már nem támogatja a társadalombiztosítás, tehát ezt a szolgálatónak közvetlenül lehet megfizetni.

Amennyiben nincs a településen hospice szolgálat, a megyében vélhetően van, s ha megkeresik őket, akkor tudnak nyilatkozni arról, ki tudnak-e járni a beteghez. Ebben is segíthet a háziorvos, illetve a Rákgyógyítás honlap főoldalának alján lévő térképen kiválasztva a saját megyéjüket, majd legördítve a hospice ellátáshoz, meg tudják nézni a szolgálatok elérhetőségeit. Esetleg a www.hospice.hu oldalon is rá tudnak keresni település alapján arra, hogy melyik otthoni hospice szolgáltatónak laknak a területén.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
A magányos haldoklás ellen küzdenek
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Célzott biológiai terápiák tüdőrákban
Hospice és fájdalomcsillapítás: legyen élet a halál előtt!

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agyban áttétes tüdőrák
Nagysejtes tüdőrák, agyi áttétek
Tüdőtumor, 20 áttét az agyban
Agyi áttétes tüdőrák
Agyi áttétes tüdődaganat
Tüdőrák, agyi és más áttétek
Tüdődaganat, fájdalomcsillapítás
Tüdőrák: miért csak egy nap a kemoterápia?
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top