Tüdőrák, vizesedés, hasmenés (jelige: zsu1021)

Édesapám kissejtes tüdőrákos, áttétes, műteni már nem lehet. A kemoterápiára, ami már csak életét hosszabbítaná meg, két és fél hete került volna sor, de mindig közbe jött valami, ami miatt nem csinálták meg. Hőemelkedés, vizesedés. Becsövezték, valami ragacsot fecskendeztek neki be a tüdejéhez, azt hiszem talkum a neve. Ezt hat napja csinálták neki. Úgy tűnik a vizesedés megszűnt, de másnapra erős hasmenés és láz jelentkezett. Azóta a hasmenés megszűnt, a láz maradt. Harmadik napja a pénisze váladékozik, gennyes-véres.

Ezeket okozhatja a talkum vagy a ráktól van? Milyen stádiumban van? Eddig egész jól viselte lelkileg, de nagyon félek, hogy összeroppan, egyre feszültebb, ingerültebb, a kemó minden reménye. Ugye kaphat még kemót?

A pénisznél jelentkező váladékozás nem valószínű, hogy a rosszindulatú daganatos betegséggel függ össze, de pontosabb mibenlétéről a kezelőorvosoktól kaphat felvilágosítást. Levele alapján nehéz megmagyarázni a hasmenés jelentkezését is. A talkum jelentése hintőpor. Valószínű édesapjánál ismételten jelentős mennyiségű mellkasi folyadék szaporodott fel a tüdőt borító úgynevezett viszcerális („zsigeri”) mellhártya (pleura) és a mellkas falára belülről rátapadó úgynevezett fali pleura lemez között. A két lemez között lévő vákuum teszi lehetővé, hogy a tüdő kifeszített állapotban legyen és képes legyen a használt levegő leadására és a friss levegő felvételére (légcserére). Ennek a vákuumnak a hiányában a tüdő összeesne és olyan lenne, mint egy maroknyi rongycsomó.

A tüdőrákok, de más rosszindulatú daganatok esetén is előfordul, hogy a betegség megtámadja a mellhártyát, kölesnyi-rizsszemnyi daganatos felrakódások keletkeznek a mellhártya lemezeken és folyadék termelődik. A termelődött folyadék rontja a légzést, mert összenyomja a tüdőt, ennek csökkentésére mellkascsapolás válhat szükségessé, akár rendszeresen is. A két mellhártyalemez talkummal történő „összetapasztásával ” megszűnhet az a szabad tér, ahol a folyadék összegyűlhet, mert a két, normál esetben összefekvő mellhártya lemez között steril gyulladás keletkezik, amelynek hatására a lemezek összetapadnak. Ezt a beavatkozást az orvosi szaknyelv pleurodesisnek (pleurodézisnek) nevezi.

Az áttétes daganatos beteg IV. stádiumban van (az I-II-III-IV stádiumok közül), de feltételezzük, hogy Ön azt kérdezi, hogy áttétes betegségben szenvedő édesapjánál mennyi a várható túlélés, mennyire jelent végstádiumot a jelenlegi állapot, de erre a kérdésre sajnos nem tudunk válaszolni.

A kemoterápiás kezelések beadhatóságának meglehetősen szigorú szabályai vannak, ezért szükséges, hogy ezeket a daganatellenes készítményeket olyan orvos, legtöbbször onkológus adja, aki jártas ezeknek a készítményeknek az alkalmazásában. Nemcsak be tudja adni az infúziót, hanem a beteget követve képes észlelni az esetleges mellékhatásokat és el is látni azokat. Édesapjánál is valószínűleg az eddigi beavatkozások miatt is halasztották a kemoterápiás kezelést, de ennek megkezdésének feltételeiről is a kezelőorvostól tájékozódhat.

Édesapja – miként a családja is – érzelmileg nagyon nehéz helyzetet él meg, s ebben még türelmetlensége ellenére is nagyon fontos, hogy érezze hozzátartozói szeretetét, elfogadását, támaszát.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák és depresszió
Áttétes tüdőrák, fulladás
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top