Tüdőráttétes emlőrák, elutasított kezelés

Édesanyámnál 3 éve állapították meg az emlőrákot, sajnos ekkor már mindkét oldali tüdőáttéttel. Kapott kemoterápiát, majd levették a mellét és a nyirokcsomókat. Ekkor azt mondták, hogy a továbbiakban már csak a kemo maradt, valószínű élete végéig. Még 5 kezelésre elment, majd úgy döntött, abbahagyja a kezeléseket. Nagyon nehezen bírta a kezeléseket (2 hetente kapta).

Utána egy ideig stagnált az állapota, de egy ideje fullad, hangosan veszi a levegőt. Kihívtam a körzeti orvosunkat, ő azt mondta, semmi szörnyűséget nem hall, a dohányzás miatt ilyen a tüdeje.

Sajnos Anyukám minden más orvosi segítséget elutasít. Nem tudom, hogy tudnék rajta segíteni, hogy jobban érezze magát. Nem érzem magam elég erősnek, hogy végig csináljam egyedül. Kihez fordulhatnék segítségért, ahol elfogadják Édesanyám döntését és úgy tudnák enyhíteni a tüneteit? Ez már vajon a végső stádium vagy még lehet jobb állapotban? Tudom, látatlanban nehéz ezt megmondani.

Látatlanban valóban nehéz megmondani, hogy milyen stádiumban van édesanyja, de valószínűsíthető, hogy a korábban már kimutatott tüdőáttétek rosszabbodtak, esetleg mellkasi folyadék okoz fulladást (bár ez utóbbit fizikális orvosi vizsgálattal viszonylag könnyen észlelni lehet).
Dönthet a beteg úgy, hogy nem vesz igénybe kemoterápiás kezelést, bár ez az emlőrák esetében olyan döntés, ami a sokféle rendelkezésre álló, hatékony, az életet még előrehaladott esetben is akár évekkel meghosszabbító kezeléstől fosztja meg a beteget.
Jó lenne legalább egy mellkasröntgent látni, ha a panaszok előterében a légzési tünetek állnak. Ha nem is kap édesanyja kemoterápiát, a köhögést, a fulladást bizonyos köhögéscsillapítókkal mérsékelni lehet legtöbbször. Ha mellkasi folyadék okozza a nehézlégzést, azt le lehet csapolni. Ha esetleg vérszegénység is rontja a szervezet oxigén ellátását, s ez is hozzájárul a nehézlégzéshez, akkor vérátömlesztést (transzfúziót) lehet adni. Ha más tünetei, panaszai vannak, pl. csontfájdalom csontáttétek miatt, akkor is lehet erre kezelést alkalmazni, ami nem kemoterápia. Amennyiben olyan emlőrákos betegsége van édesanyjának, ami hormonkezelésre reagálhat (ez a szövettanból derülhet ki), akkor abban az esetben is lehet esetleg hormonkezelést alkalmazni, ha a beteg az adott esetben szükségesnek és hatékonyabbnak gondolt kemoterápiába nem egyezik bele.
Azt, hogy ebben hol kaphatnak segítséget, érdemes lenne átbeszélni a háziorvossal is, aki a helyi viszonyokat jobban ismeri. Elsősorban a területi belgyógyászati osztály jöhet szóba, illetve az onkológiai centrum, ahova édesanyja egyébként tartozik.

Amennyiben egy szétterjedt, több szervben áttétet adó daganatos betegség áll fenn, s az orvosi konzultáció alapján végstádiumhoz ért a betegség, érdemes hospice szolgálattal is felvenni a kapcsolatot, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek tudnak segíteni a tünetek enyhítésében. A háziorvosnak arról is tudnia kell, hogy az Önök lakhelyén hol lehet elérni hospice szolgálatot.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Rekonstrukciós sebészet: a szike elvette, a szike visszaadja?
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Emlőrák: hormonterápia és kemoterápia
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőáttétes melldaganat
Tüdő- és csontáttétes mellrák
Tüdőáttétes emlőrák CT lelete
Áttétes emlődaganat 3 év tünetmentesség után
Bizonytalanul: májáttétes, csontáttétes mellrák
Mellrák, volumenkorlát: a történet vége?
Mell amputálása, tiltakozás
Melldaganat, végleges szövettan
Mellrák kezelések sorrendje
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top