Tüdőtumor: elég-e a műtét?

Édesapámnak kb. 3 hónapja bal oldali tüdőtumort diagnosztizáltak. Szövettani eredmény alapján adenocarcinoma. A CT, MR különféle elváltozásokat észlelt, amiket a pécsi neurológusok, ill. a PET CT nem metasztázisnak értékelt. A PET CT alapján a vastagbélben polypokat találtak, amit a tükrözés során el is távolítottak, egyik sem bizonyult rosszindulatúnak. Az egyetlen nyitott kérdés a jobb oldalon található góc maradt, ami a PET CT-n szolidan halmozott, a kezelő orvosok szerint inkább régi gyulladás következménye, de nem kizárható teljesen a malignitás sem.

2 hete operálták, a bal alsó lebenyt eltávolították, a környező nyirokcsomókat is kiirtották, a szövettani eredménye negatív. Jó általános állapotban van, a diagnózis felállítása előtt sem voltak tünetei, a műtét sikeres, minden vizsgálat arra utal, hogy sikerül „jól kijönnie” ebből a kórból.

Holnap hazaengedik a kórházból, engem viszont rendkívül foglalkoztat a kérdés, vajon elég-e a műtét, bármilyen utókezelés nélkül? Sem a sugár-, sem a kemoterápia nem jött szóba, sem az angiogenezis gátlás. Nem tartozna-e protokollba, hogy megelőzésképpen bármelyiket bevessék?

Nem szeretném felülbírálni az orvosai döntését, csak szeretném a legnagyobb biztonságban tudni Őt. Mivel szoríthatnánk minimálisra a kiújulás, áttétképződés esélyét?

A pontosabb szövettani eredmény, illetve a TNM stádium ismerete alapján lehet dönteni arról, hogy indokolt-e további kezelés. Erre vonatkozóan nincs információ levelében, ezért nem tudunk konkrétabban nyilatkozni. A legtöbb helyen a műtétet követően a beteg több szakemberből álló bizottság elé kerül (multidiszciplináris munkacsoport vagy onkoteam), ahol sebész, sugárterápiás szakember, ill. onkológus, esetleg további szakemberek dönthetnek a szükséges műtét utáni kezelésről. A műtét utáni kezelést, amennyiben ilyen döntés születne, a műtét után 4-6 héttel szokták megkezdeni. Javasoljuk, hogy a bizonytalanság eloszlatása érdekében tegyék fel kérdéseiket a kezelőorvosnak, esetleg az osztályvezető főorvosnak, akik a leletek részletes ismeretének fényében elmondhatják mi miért történik.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top