Tüdőtumor, mellkasi nyirokcsomó áttétek, CT lelet

Édesapámnál tüdőtumort diagnosztizáltak, kérem szépen véleményezzék a PET CT leletét. Hörgőtükrözést egy hónapja csináltak, de nem tudtak szövetmintát venni.

Az ábrázolódó intracranialis területeken kóros FDG eloszlás nem azonosítható. A jobb parotisban medialisan 11 mm-es, intenzív, alsó harmadában 7 mm-es, diszkrét halmozású lágyrészgóc látható. A pajzsmirigy jobb lebenyében 10 mm-es, nem dúsító, hypodenz terület látható. A fej-nyak régió más részein kóros nem észlelhető. Supra- és infraclavicularisan, az axillákban és az emlőkben kóros nem detektálható.

A tüdö bal S3-ban 27×24 mm-es, intenzív halmozású térfoglalás látható. Máshol a tüdőben a radiofarmakon eloszlása normális. Bal S8-ban 12×7 mm-es képlet, jobb S6-ban 2 mm-es meszesedés látható. A bal hilus elülső részén 6 mm-es diszkrét dúsítás látható nyirokcsomóban. Az aortopulmonalis ablakban 7 mm és 13 mm rövidebb átmérőjű, rendre diszkréten és közepes intenzitással dúsító lgl figyelhető meg. Máshol a mediastinumban és a jobb tüdőhilusban kóros FDG-halmozás, ill. megnagyobbodott nyirokcsomó nem ábrázolódik.

A májban gócos halmozás nem mutatható ki, a natív felvételeken S3-ban 13 mm-es, körülírt hypodens terület ábrázolódik. Az epehólyagban meszes kövek láthatók. A lép, hasnyálmirigy és a mellékvesék eltérés nélkül. A lép és a pancreas farok között 4 mm-es járulékos lép látszik. A vesék FDG-kiválasztása megfelelő, üregrendszeri tágulat nem látható. A vastagbélben fokális dúsítás nem különíthető el. Az anális régió elülső felében kb. 8 mm-es, mérsékelt dúsítás detektálható. A kismedencei szervekben patológiás nyomjelzőanyag-akkumuláció nem detektálható. A leképzett infradiaphragmaticus nyirokrégiókban patológiás nyirokcsomóra utaló denzitásbeli eltérés, kóros FDG-akkumuláció nem mutatható ki. A leképzett csontokban kóros FDG-halmozás nem látható.

Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy hogy egyetlen kiragadott leletet a többi lelet és a betegséglefolyás ismerete nélkül önmagában nehéz értékelni. A PET CT leletek végén általában szokott egy vélemény lenni, hogy az FDG-t halmozó területeknél melyiknél értékeli úgy a vizsgáló, hogy ott daganatos folyamatról van szó. (Az FDG-t jelölőanyagként használják a vizsgálat során, s ez egyfajta cukor, amit halmoznak azok a terültek, ahol gyorsan osztódó, vagyis gyors anyagcseréjű, gyorsan „táplálkozó” sejtek vannak, s ez a fajta halmozás a daganatos sejtekből álló elváltozásokra jellemző elsősorban).

Az agyi (intracranialis, vagyis koponyán belüli) területen nem láttak kóros eltérést. Ez azért fontos, mert a tüdőrákok gyakran adnak agyi áttéteket. A parotisban (fültőmirigy) látnak halmozó területet, de kérdéses, hogy ez összefügg-e a daganatos betegséggel.

A bal oldali tüdő 3-as szegmentumában (S3) látható egy intenzíven halmozó góc, valószínűleg ez az elsődleges daganat (primer tumor). A bal oldali 8. tüdő szegmentben is látnak kóros halmozást mutató gócot, jobb tüdőben pedig meszesedést (ami nem daganatos, hanem valószínűleg korábbi betegség maradványa). A bal tüdőkapuban (hilus) látnak FDG-t halmozó, valószínűleg áttétes nyirokcsomót, s ettől nem messze további két, kicsi nyirokcsomót (lgl rövidítés a lymphoglandula, vagyis nyirokcsomó). A gátorüregben (mediasztinumban – ami a két tüdő között lehelyezkedő terület a mellkasban, benne a szívvel, nagyerekkel, nyelőcsővel, légcsővel, nyirokerekkel, nyirokcsomókkal) és az ellen oldali tüdőnél nem látnak halmozó nyirokcsomókat, a daganat valószínűleg oda még nem terjedt el.

A hasi szervek közül a májban leírnak egy gócot, ami nem az FDG-vel jelzett felvételeken, hanem a kontrasztanyag nélkül, vagyis natívan készült CT felvételen látszott (kérdéses, hogy ez mi lehet). Az egyéb hasi szerveken (lép, hasnyálmirigy, vese, felette lévő mellékvesék, vastagbél) nem ábrázolódott FDG dúsítás, kivéve a végbélnyílás környékét, ahol van egy enyhébben halmozó 8 mm-es terület (ez szintén valószínűleg nem a tüdőrákkal függ össze, de elképzelhető, hogy emiatt még további vizsgálat szükséges.). Az szintén fontos, hogy az ábrázolódott csontokban nem láttak FDG halmozódást, mert a tüdőrákok gyakran adnak áttéteket a csontokba is, ezen a vizsgálaton azonban erre utaló jel nem volt.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:

Tüdőrák
Metasztázisok az agyban: a koponyában nincs helye a tumornak
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése
Mire jó a tüdőszűrés?
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Célzott biológiai terápiák tüdőrákban
Kemoterápia: a kezelések ütemezése is befolyásolja az eredményeket
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák: tudatzavar, agyi áttét?
Agyi áttétes tüdőrák alternatív kezelése
Adenocarcinóma: agyi áttétes tüdőrák
Tüdőrák agyi áttéttel
Tüdőrák agyi és gerinc áttét

Tüdőrák, tüdőtágulás: miért nem műtik meg?
Tüdőrák: miért nem kezelik?
Vajdasági tüdőrák kezelése
Tüdőrák kilátásai
Laphámsejtes tüdőrák
Édesanyám tüdőrákos, mire számíthatunk?
Tüdődaganat, fájdalomcsillapítás
Tüdőrák: miért csak egy nap a kemoterápia?
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről
Tüdőrák agyi áttéttel
Tüdőrák – szétterjedt áttétekkel, végső stádiumban
Tüdőrák végső stádium, hospice szolgálat
Agyban áttétes tüdőrák
Nagysejtes tüdőrák, agyi áttétek
Tüdőtumor, 20 áttét az agyban
Agyi áttétes tüdőrák
Agyi áttétes tüdődaganat
Tüdőrák, agyi és más áttétek

Top