Türődák végstádiumra készülve (jelige: eckart)

Édesanyámnál 2012 áprilisában diagnosztizáltak kissejtes tüdőrákot, agyi áttéttel (emellett még áttétek vannak a máján és a mellékveséjén is). A kezelés során elsődleges szempont volt, hogy az agyi áttétet 2 hetes sugárterápiával kezeljék (ami rendkívül látványos javulást hozott az állapotában), majd ezt követően kezdték meg a kemoterápia alkalmazását 2 heti rendszerességgel. A lányaként természetesen nem tudom feladni a csodába vetett hitemet, ugyanakkor bár tudom, jósolni senki sem tud, szeretném megkérdezni, hogy várhatóan mennyi ideje lehet még hátra? Természetesen minden időt, amit tudok vele töltök vidéken, ám nem mindegy, hogy 1 évig is kitart még a szervezete vagy már csak hetei vannak hátra – ez esetben természetesen azonnal hazautazok és otthagyom a munkahelyemet, hogy vele tölthessem az utolsó időszakot. Tudom, nem lehet azt kérni, hogy jósoljanak, ugyanakkor az orvosai azt mondták, 3 hónap és 3 év között bármeddig élhet. A jelenlegi pontos diagnózis: hörgő és tüdő rosszindulatú daganata, k.m.n, az agy és az agyburkok másodlagos rosszindulatú daganata, a mellékvese, a máj másodlagos rosszindulatú daganata, véralvadási defektus k.m.n., prophylaxis, carcinoma neuroendocrinicum. A kemoterápiát a körülményekhez képest jól viseli, a vérképe rendben van.

Október közepén ér véget az „első adag” kemoterápia, akkora ígérték az orvosok az alaposabb kivizsgálást. Tudom, hogy Önök sem tudnak jósolni, mégis szeretném megkérdezni, hogy az Önök véleménye szerint édesanyámnak a tapasztalatok alapján mennyi ideje lehet még hátra maximum? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy várhatóan honnan fogjuk tudni, hogy haldoklik? Ezzel kapcsolatban ugyanis nem kaptunk kielégítő felvilágosítást. Mire számíthatunk? Egy görcsrohamra, ami időnként fellép nála, vagy esetleg egyszer csak elalszik, vagy ha hetekig óriási fájdalmai lesznek? Honnan fogjuk tudni megkülönböztetni, hogy „ez csak egy rosszabb hét a frontok miatt” vagy végleg beindult a megállíthatatlan folyamat?

Tudom, sok kérdést tettem fel és mindegyikre számos verzió létezik, mégis arra kérem Önöket, hogy amennyire lehetséges, próbáljanak meg valamiféle támpontot adni, hogy mind a munkahelyi dolgaimat (hazautazások, szabadságok stb.) mind az elintéznivaló családi és hivatalos ügyeket lehetőség szerint valamennyire ezek fényében tudjam intézni.

Ahogyan az édesanyját kezelő, a pontos állapotát, annak változását, a folyamat előrehaladását hétről-hétre látó orvosok sem tudják pontosan megmondani, hogy mennyi a várható túlélés, számunkra látatlanban még kevesebb támpont adott, ezért – ahogy Ön is tudja és írja – mi sem tudjuk megjósolni. (A kapcsolódó korábbi kérdésekben és válaszokban sorstársak tapasztalatairól bővebben olvashat.)

Ez függ attól, hogy a beteg hogyan reagál az alkalmazott daganatgátló kezelésekre, ezek a szerek képesek-e megkisebbíteni a daganatos gócokat, vagy legalább a stagnálásukat elérni. Az októberi kivizsgálás után majd többet tudnak mondani már a kezelőorvosok is a kilátásokról.

Áttétes betegeknél az onkológusok addig adják a kezeléseket, amíg a daganat reagál az alkalmazott, esetleg váltva alkalmazott gyógyszerekre, tehát amíg a ráksejtek nem vállnak ellenállóvá (rezisztenssé) a terápiával szemben. Ezt onnan tudni, hogy ha a kezelés ellenére is növekednek a daganatok.

A daganatos betegek jó részénél folyamatos, hétről-hétre fokozódó rosszabbodás előzi meg a szűk értelemben vett haldoklást – ekkor egy-egy „frontos” hét után sincs javulás. Ilyenkor a beteg általában már nem daganatgátló („aktív onkológiai”) kezelést kap, hanem tüneti ellátást, például fájdalomcsillapítókat, dózisukat a fájdalom ismeretében beállítva, vagyis általában fokozatosan emelve. Emellett tápszereket, vagy ha légzési nehezítettség alakul ki, akkor oxigént, stb.

A rosszabbodás során tapasztalt tünetek az egyes, daganatosan érintett szervekkel függnek össze, tehát a konkrét tünetek azon múlnak majd, hogy melyik szervben (májban, agyban, tüdőben) lesz hamarabb olyan fokú működési károsodás, amely egyre fokozódó tüneteket okoz. Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy bár ritkábban, de történhet hirtelen haláleset is mindenféle fokozódó rosszabbodás nélkül is, például trombózis kapcsán kialakult tüdőembólia vagy valamilyen hirtelen vérzés miatt.

Nem lehet megjósolni, hogy az édesanyjánál mi és mikor fog pontosan történni, ezért is nem kap az orvosoktól erre vonatkozó felvilágosítást, s azért sem, mert jelenleg az orvosi erőfeszítések előterében nem a halálra készülés áll, hanem a betegség visszaszorítása…

Még a jelentős rosszabbodás előtt érdemes tájékozódnia arról is, hogy a lakóhelyén elérhető-e hospice ellátás. Ennek a háziorvosuk is utána tud nézni, s felvenni a kapcsolatot a hospice szakembereivel, akik orvosi elrendelésre kijárhatnak házhoz is, s nagyon sok segítséget tudnak nyújtani a tüneti kezelésekben, a fájdalomcsillapításban, az utolsó időszak lelki felkészülésében.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Metasztázisok az agyban: a koponyában nincs helye a tumornak
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Célzott biológiai terápiák tüdőrákban
A magányos haldoklás ellen küzdenek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák végstádium: mire lehet számítani? – 2.
Végstádium tüdődaganatban: mire lehet számítani?
Tüdőrák, kezelések vége, aluszékonyság
Áttétes tüdőrák: hátralévő idő
Tüdőrák progressziója
Tüdőtumor: elég-e a műtét?
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről
Mellkasfolyadék, COPD

Top