Veserák tüdőáttét, csontáttét (jelige: balsors)

Édesanyám kálváriája immár négy éve tart. Egy trombózis során kiderült, hogy vesedaganata van. Az egyik veséjét eltávolították, az orvos megnyugtatta, hogy a daganatot teljesen el tudták távolítani – a veséjével együtt -, így minden rendben, fel fog gyógyulni, semmi további kezelést nem igényel.

Másfél év múltán egy csomót kezdett érezni a mellkasánál, amitől úgy érezte, hogy fullad is. Hosszas vizsgálgatás után közölték vele, hogy áttétes tüdőrákja van, amit ugyan nem mutatott ki egy PET CT sem, sem pedig a szövettan (sejtszegény leletei vannak). A CT több foltot mutat a tüdején, ami az elmúlt években nem mutat semmiféle változást. Elkezdték kezelni gyógyszeresen (Sutent). Tavaly január 5-én egy reggelen arra kelt fel, hogy eltört a combcsontja. Megműtötték, összecsavarozták a lábát, ahol is az orvos közölte vele, hogy daganat van a lábában. Szövettant nem vett, mert azt ilyenkor nem szokás, keresse fel az onkológusát. A Sutent gyógyszeres kezelését leállították. Nyárra terveztek egy műtétet, melyben a csontból kikaparják a sérült részt és cementtel töltik fel, segítve a csontképződést.

Miután lezárták a lábában az ereket, a műtét napján közölték vele, hogy mégsem műtik meg, mert félő, hogy elvérezne a műtőasztalon. Ekkor már iszonyatos fájdalmai voltak. Kiírtak sugárkezelést, amelyek után csökkent a fájdalom és a tumor is kisebb lett. Két hónap múlva már a röntgenen is látható volt, hogy a csont kezd újraépülni.

A hetekben elkezdett újra fájni a lába és már a másik is. A héten visszament az intézetbe, ahol korábban műtötték a lábát. Azt a lábát megröntgenezték, amelyiket műtötték: megállapították, hogy a csont ismét nem látható, valószínű, hogy az egyik csavar eltört, a daganat csekély mértékben ugyan, de nem nő. Onkológia: sajnos nem tudnak mit tenni, infúziós kezelést kapott a csontképződésre. Korábbi sugárkezelő szakorvos: sajnos nem kaphat ugyanarra a területre újra sugárkezelést.

A kör bezárult. Nem tudjuk, hogy van-e egyáltalán tovább? Most akkor tényleg arra kell várnunk, hogy összeroppan a csípője? Ugyanis ez várható, ha a tumor növekszik. Nem kap semmiféle kezelést. Nincs kemoterápia, sugárkezelés, gyógyszer, semmi. Nem tudjuk, hogy hová fordulhatnánk, van-e még esély vagy tényleg nincs megoldás?

Az anyukámnak jó étvágya van, nem fogy, látszólag semmi jele annak, hogy milyen nagy beteg immár négy éve.

Kérem segítségét, hogy hová fordulhatnánk? Ma mind a három orvos azt mondta, hogy nem tud segíteni, de ezt lehetetlennek tartom.

Levele alapján, elsősorban a levelében említett, korábban alkalmazott célzott onkológiai kezelést is figyelembe véve, édesanyjánál az orvosok valószínűleg a korábbi veserák tüdőáttéteit, csontáttéteit valószínűsítették. A veserák sajnos hajlamos csontáttéteket, tüdőáttétet adni (biztosabbat valamely áttét szövettani vagy citológiai vizsgálata alapján lehetne mondani).

Tekintettel arra, hogy itt egy szisztémás, tehát a szervezetet egészében, több helyen is érintő áttétes daganatos betegségről van szó, a műtét és a sugárkezelés is palliatív célú beavatkozás volt, ami azt jelenti, hogy nem a teljes gyógyulás reális esélyével, hanem elsősorban a beteg tüneteinek csökkentése, a mozgáskészségének javítása, a rosszabbodás elodázása érdekében alkalmazták a beavatkozásokat. Hasonló céllal kapta az infúziós kezelést a csontokra, csontképződésre is, amelytől az várható, hogy késlelteti az újabb csontáttétek kialakulását, illetve az úgynevezett „vázrendszeri eseményeket”, pl. töréseket elodázza vagy gátolja. A sugárkezelést illetően valóban létezik a maximális sugárdózis, amit ha elérnek egy betegnél, akkor az adott területre nem lehet több sugárkezelést adni.

A veserákok kezelésében sajnos nem áll rendlelkezésre annyiféle gyógyszer, mint például emlőrákban vagy vastagbélrákban, ahol a szövettani altípustól függően lehet bizonyos esetekben újabb kezelést alkalmazni. Ezzel kapcsolatban onkológusukkal beszélhetnek, esetleg az összes rendelkezésre álló lelettel (beleértve a szövettani leleteket, képalkotó vizsgálatok, CT-k eredményeit is), kérhetnek másodvéleményt egy másik onkológiai centrumban.

Amennyiben már nincs lehetőség onkológiai kezelésre, a fájdalomcsillapításra ebben az esetben is a legmesszebbmenőkig törekedni kell. Nem engedhető meg, hogy a beteg nagy fájdalmakkal küszködjön, ez ellen folyamatosan tenni kell, ami a kezelőorvosnak, de a háziorvosnak is felelőssége. Ehhez kell a beteg együttműködése is, hogy ne tűrje némán a fájdalmakat, hanem folyamatosan és részleteiben jelezze a panaszait, hogy azok és azok változásainak ismeretében tudják beállítani a megfelelő fájdalomcsillapítót, illetve fájdalomcsillapítók kombinációját, amelyet ha szükséges, folyamatosan módosítani kell a beteg állapotának megfelelően.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Veserák
Csontáttétek
Csontáttétek a daganatos betegségben
A csontáttétek kezelése is járhat mellékhatással
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése
Veserák: célzott terápiák a jobbulásért
Veserákban is hatásos az érgátló terápia
Metszetek és dimenziók: a CT és az MR
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Csontáttétek a daganatos betegségben
Az étrendkiegészítő nem gyógyszer
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
A fájdalmat csillapítani kell!
Fájdalomcsillapítás
Elégtelen fájdalomcsillapítás, túl sok szenvedés

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Veserák, áttétes gerincdaganat édesanyámnál
Tüdőáttétes veserák
Kiújult áttétes vesedaganat: csontáttét, kezelések
Tüdőáttétes veserák kezelése
Vesedaganat, reaktív nyirokcsomó
Vesedaganat, veseciszta
Vesevizsgálat: CT vagy MRI?
Veserák, veseműtét áttétek nélkül
Masszírozás veserákos betegnél
Világossejtes vesedaganat máj és tüdő áttéttel
Áttétes veserák, Sutent – 2.
Áttétes veserák, Sutent

Áttétes vesetumor, mellkasi áttét
Áttétes veserák célzott kezelés
Vesedaganat? Dúsulás a csontban
Veserák, csontáttétek 2.
Veserák: kivenni a mellékvesét is?

Veserák: veseműtét utáni kontroll CT

Májrák-vesedaganat

Májáttétes veserák kezelése
Májrák vese áttéttel
Világossejtes veserák tumormarkerei, CA 15-3
Vesetumor, műtét előtti CT

Veserák kezelése, mellékhatások csökkentése
Veserák, veseműtét, nyirokcsomók
Veserák kezelések és kilátásai
Betegség lelki kezelése
Tüdőáttétes veserák
Veserák tüdőáttéttel
Veserák: miért 5 év?
Veserák kiújulás esélyei
Vesedaganat?

Vesefájdalom, kontrol UH
Veserák gyógyszeres terápiája
Áttétes veserák?
Veserák tüdőáttéttel 2.
Veserák tüdőáttéttel 1.
Élet vesesejtes carcinoma-val
Veseáttét és EGFR
Veserák operációja után
Világossejtes veserák
Elváltozás a vesén
Veserák: alternatíva kemoterápiára?
Veserák gyógyulási esélyei
Esélyek a veseműtét után
Világossejtes vesedaganat
Vesedaganat és combfájdalom
Vesedaganat és vitaminok
Eperák vagy veserák?
Májáttét, besárgulás, hallucinációk
Vesedaganat?

Vesefájdalom, kontroll UH

Top