Zárójelentés megfejtése: tüdődaganat?

Sok keresgélés után jutottam el fórumukhoz egy nagyon személyes problémával. Édesapámról van szó, akit két hét után, múlt pénteken engedtek haza a fehérvári Pulmonológiai Osztályról. Magyarázatot a betegségével kapcsolatban nem kaptunk. A zárójelentésből csak sejtéseink vannak, méghozzá daganatos megbetegedésre. Mivel a második tüdőtükrözés, melynek eredményét ma tudtuk meg (nevezetesen, hogy nincs értékelhető eredmény) sem járt sikerrel, fordulok Önhöz, illetve kérném segítségét vagy tanácsát.

Mivel a fórum nem bírná el a zárójelentés teljes tartalmát (5 db A4-es oldal), bescanneltem és feltettem egy publikus helyre, természetesen a nevek és személyes adatok kitakarásával.

Arra kérem, hogy amennyiben az értelmezésben tudna segíteni, illetve tanácsot tudna adni nekünk a továbblépéssel kapcsolatban, jelezzen vissza a fórum keretein belül, illetve az e-mail címemre.

Megkaptuk levele mellett a linkeket is, ám kérjük megértését: egy fórum – különösen pedig a honlapot fenntartó alapítványt segítő ügyeletes onkológus – lehetőségeit meghaladja, hogy befogadjunk, s elemezzünk leleteket, zárójelentéseket, kórelőzményeket, teljes betegdokumentációkat. Miután a fórumban 2010 áprilisáig már mintegy 2500(!) levelet válaszoltunk meg, ez is jelzi, hogy nagyon sok megkeresésnek kell – lehetőleg minél rövidebb határidővel – eleget tennünk. Rovatunk nem vállalkozhat szakvélemények, másodvélemények felállítására, célunk az ismeretterjesztés és konkrét kérdések megválaszolása.

Mindazonáltal:
A rendelkezésre álló adatok alapján valóban a tüdő területén jelentkező rosszindulatú daganatos folyamatra gyanakodnak az orvosok, amely valószínűleg a 3-as háti csigolyát is daganatosan károsította (összeroppantotta), de a jelen kórházi bennfekvés során elvégzett vizsgálatokkal citológiailag vagy szövettanilag még nem sikerült bebizonyítani, hogy valóban rosszindulatú folyamatról van szó. A zárójelentés összefoglaló része (epikrízis) alapján jelenleg a hörgőtükrözés során vett minta citológiai leletére várnak.

A további kezelések eldöntése miatt fontos lenne igazolni, hogy valóban rosszindulatú daganatról van szó, s azt is jó lenne látni, hogy milyen fajtájú daganatról (pl. tüdőrákról vagy a mellhártyából kiinduló daganatról), mert ettől függően változhat a javasolt daganatellenes kezelés.

Mivel a beteget a citológiai eredmény miatt kontrollra visszarendelték, az javasolható, hogy az Önökben felmerült kérdések megbeszélésére a kontrollt végző orvost kérjék meg. Feltételezzük, hogy a több mint két hetes kórházi bennfekvés alatt, az egyes vizsgálatok, beavatkozások kapcsán is történtek megbeszélések a beteggel (vagy az általa megnevezett, felvilágosítható hozzátartozókkal). Mivel jelenleg az orvosok az eddigi erőfeszítéseik ellenére sincsenek biztos diagnózis birtokában, ezért csak a rosszindulatú betegség gyanúját oszthatták meg eddig is a beteggel vagy Önökkel.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top