Kidobáljuk (kifüstöljük) egészséges éveinket az ablakon

Fotó: Pinterest

1 millió 700 ezer egészséges évet veszít el Magyarország egy esztendő alatt a dohányzás, a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás miatt – szorozta fel a statisztikai adatokat a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI).

A számok részleteiben: ha összeadjuk az idő előtti halálozásokat és betegségben, korlátozottságban eltöltött éveket, akkor a közel 10 milliós lakosság 1 év alatt 1 millió 700 ezer tökéletes egészségben eltöltött évet veszít el. A dohányzás következtében 21 percenként, a mozgásszegény életmód miatt 35 percenként, az egészségtelen táplálkozás miatt pedig 10 percenként hal meg valaki hazánkban. Ha ezeket a kockázatokat csökkentjük, akkor nőhet az egészségben eltöltött évek száma.

Az egészségtelen életmód következtében olyan betegségeket okozunk magunknak, amellyel növeljük a kockázatát a korai halálozásnak. Az étrendi kockázathoz tartozó megromlott egészség miatti életévveszteség 83%-a szív- és érrendszeri betegségekben jelenik meg, 14%-a daganatokban, 3%-a cukorbetegség és egyéb endokrin betegségekben. A dohányzáshoz tartozó megromlott egészség miatti életévveszteség 41%-a daganatokban jelenik meg, szintén 41%-a a szív- és érrendszeri betegségekben, 17%-a krónikus tüdőbetegségekben és 1%-a cukorbetegség és egyéb endokrin betegségekben. A fizikai inaktivitáshoz tartozó megromlott egészség miatti életévveszteség 74%-a a szív- és érrendszeri betegségekben jelenik meg, 15%-a daganatokban, 11%-a cukorbetegség és egyéb endokrin betegségekben.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top