Kinek és milyen gyakran indokolt emlőszűrő vizsgálatra járni?

mammográfia

Szűrővizsgálat a panaszmentes nők emlővizsgálata.

Ha valaki egy kitapintott csomó vagy más panasz miatt fordul orvoshoz, az már nem szűrővizsgálat, hanem kivizsgálás. Magyarországon jelenleg az átlagos kockázatúnak vélt nők közül a 45-65 év közöttiek kapnak népegészségügyi program keretében meghívást emlővizsgálatra, amely fizikai vizsgálatból és emlő mammográfiából áll. Az egyedi kockázatok (például családi halmozódás, BRCA mutáció) mérlegelése indokolhat ennél fiatalabb, olykor idősebb korban is szűrővizsgálatot. Fiatalabb korban az emlők ultrahangvizsgálata az elsődleges módszer, 30 éves kor alatt az ultrahang önmagában is alkalmazható, 30-35 éves kor felett a mammográfiát szükség esetén kiegészítő eljárás.

A mammográfia az egyetlen, tudományosan igazolt eljárás az átlagos rizikójú nők szűrésére, a halálozás csökkentésére. A mammográfia négy alapfelvétel elkészítéséből áll, közben a mammográfiás röntgenasszisztens tapintásos vizsgálatot is végez. A felvételeket két emlődiagnosztikában jártas radiológus egymástól függetlenül értékeli, s ha nem találnak semmilyen elváltozást vagy nincs olyan rizikófaktor, ami indokolná a korábbi vizsgálatot, elég 2 év múlva jelentkezni ismét kontrollvizsgálatra.

Ha a mammográfián gyanús elváltozást találnak, visszahívják a pácienst, kiegészítő mammográfiás felvételeket készítenek, ultrahangvizsgálatot is végezhetnek, indokolt esetben MR-mammográfiára is sor kerülhet, ha másként nem lehet megbízható diagnózishoz jutni. A visszahívott nők nagyobb részénél nem igazolható rosszindulatú folyamat, de fontos tisztázni az elváltozás mibenlétét. Ha indokolt a további kivizsgálás, citológiai vagy szövettani mintát is vesznek. Az esetek többségében vékonytűs mintavétellel vesznek ki sejteket az elváltozásból és vizsgálják azt meg, ekkor citológiai lelet készül. Ritkább a vastagtűs mintavétel, ekkor szövettani diagnózis az eredmény.

Az emlőrák miatt műtött és kezelt nők gyakran látják a beutalójukon azt, hogy „komplex emlővizsgálatra” utalja be őket az onkológus. Egy betegnél sok tényezőtől függ az emlő vizsgálatára legalkalmasabb képalkotó módszer kiválasztása, a vizsgálat elvégezhetősége. Ilyen tényező például az életkor, az emlő mérete, a korábbi emlővizsgálati eredmények, a tisztázni szükséges orvosi kérdés. Hasznos, ha az emlővizsgálatot végző vizsgálóhely a klinikai kérdés függvényében dönt arról, hogy milyen konkrét vizsgálatokra, például mammográfiára vagy ultrahangra, esetleg mindkettőre van szükség a kezelőorvos kérdésének megválaszolásához.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top