Klinikai Onkológia: új orvostudományi folyóirat a rák kezeléséről

Agyi MRI

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) új tudományos folyóiratot indított Klinikai Onkológia címen. A negyedévente megjelenő kiadvány átfogó képet ad a gyógyszeres daganatellenes terápiák legújabb eredményeiről, hogy ezzel járuljon hozzá ahhoz, hogy a hazai szakorvosoknak minél aktuálisabb tudásuk legyen.

Klinikai Onkológia folyóirat 2014/1. címoldalAz első lapszámot egy budapesti sajtótájékoztató keretében mutatta be a folyóirat két főszerkesztője, prof. dr. Bodoky György, az MKOT tiszteletbeli elnöke, a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai centrumvezető főorvosa, valamint prof. dr. Kopper László, a Semmelweis Egyetem I. Számú Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetének professzora. Az első lapszámban terítékre kerülnek a hasnyálmirigyrák, a veserák, a petefészekrák, a vastagbélrák gyógyszeres kezelésének kérdései, szakmai cikk mutatja be az aspirációs citológia jelentőségét a daganatok diagnosztikájában, szó esik a lázas neutropenia szakszerű ellátásáról, valamint arról, mit lehet tenni abban az esetben, ha egy betegnél egy onkológiai gyógyszerre a daganat ellenállóvá (rezisztenssé) válik.

– Az ellenséggel úgy lehet a legkönnyebben elbánni, ha megismerjük a stratégiáját és a stratégián alapuló taktikáját. Ez a helyzet a daganatokkal is: egyre többet tudunk meg arról, hogy ez a közellenség milyen trükkökkel próbál élni, s hogyan lehet ezeket megelőzni, diagnosztizálni, gyógyítani. Sok eredmény mellett ugyanakkor sok kudarccal is szembe kell még néznünk. Fontos, hogy az orvostudomány információáradatában legyenek olyan stabil pontok, amelyekre a betegeket kezelő szakorvosok támaszkodhatnak akkor, amikor terápiás javaslatot kell megfogalmazniuk – indokolta prof. dr. Kopper László az új tudományos folyóirat létjogosultságát.

– A Klinikai Onkológia a rákbetegeket kezelő szakorvosok számára a legfrissebb tudományos eredményeket foglalja össze áttekintő közlemények formájában. A lapban egyrészt megjelenik a hazai szakemberek lehető legteljesebb onkológiai tudásbázisa, másrészt az orvostársaság kiterjedt nemzetközi kapcsolatai révén minden lapszámban lesz nemzetközi szinten elismert szakemberek által a magyar folyóirat számára írott cikk is – folytatta prof. dr. Bodoky György a folyóirat bemutatását. A professzor hozzátette: az évente négyszer megjelenő folyóirat által adott szakmai iránymutatással hozzá szeretnének járulni ahhoz is, hogy Magyarország bármelyik fővárosi vagy vidéki intézményében is kap egy daganatos beteg gyógyszeres kezelést, a szakmai színvonalban ne legyenek különbségek.

A folyóirat megjelenésével párhuzamosan megújult a www.mkot.hu portál is, ahol egyrészt az orvosi regisztrációval rendelkezők a teljes lapszámot elolvashatják, másrészt aktuális orvosi eseményekről, programokról is hírt ad a portál.

Kapcsolódó cikkek:
Lépések a személyre szabott onkológiai terápiák felé
Célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Hol érhetők el a legújabb onkológiai hatóanyagok?

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top