Megműthető egy várandós kismama, ha emlődaganatot találtak nála?

Terhességi emlőráknak azok a betegségek számítanak, amelyeket a várandósság időszakában vagy a szülést követő egy éven belül fedeznek fel.

Különösen nagy, viszont nem megoldhatatlan kihívás, ha a várandósság idején derül fény az emlődaganatra. Ez ritkán fordul elő, 3000 terhességre jut egy eset, viszont a tumor felismerését nehezíti, sokszor késlelteti, hogy a várandósság miatt egyébként is átalakulóban van az emlő szerkezete, így egy-egy kicsiny kóros elváltozást, ha észlelnek is, nem tekintenek gyanúsnak.

A daganateltávolító műtét a várandósság bármelyik időszakában elvégezhető. Elsődlegesen az emlő teljes eltávolítását javasolják, ám a nemzetközi ajánlások ebben nem egységesek. A radikális műtét mellett szól, hogy a várandósság alatt nem végezhető műtét utáni sugárterápia, így ha nem teljes emlőeltávolítás történik, sugárkezelés nélkül nagyobb lehet a kiújulás kockázata. A hazai szakmai konszenzus ugyanakkor megjegyzi: ha a sugárkezelés elhalasztható a műtét utánra, a konkrét eset ismeretében megfontolható az emlőmegtartó operáció is. Szintén egyéni mérlegelést igényel, hogy rögtön a daganateltávolításkor legyen-e emlő-helyreállító rekonstrukciós operáció is, mivel a hosszabb és kiterjedtebb műtétnek nagyobb a kockázata. A terhesség második és harmadik harmadában az onkológiai gyógyszeres kezelés is kivitelezhető lehet.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top