Mennyibe kerül a rák kezelése?

Bidló Judit

A daganatos betegségek kezelésére, gyógyítására fordított összegről és az ellátást biztosító intézményrendszerről is áttekintést adott Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatási főosztályvezetője a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) közelmúltbeli kongresszusán.

– A daganatos megbetegedésekhez kapcsolódóan 2013-ban az Egészségügyi Alap természetbeni kiadásai közel 160 milliárd forintot tettek ki – ismertette a finanszírozási adatokat Bidló Judit. Elhangzott: Magyarországon fekvőbeteg-szakellátás keretében 30 centrum 53 osztályán, 1435 ágyon folyik klinikai onkológiai ellátás, míg sugárterápia, onkoradiológia 12 centrum 14 osztályának 411 ágyán működik. Járóbeteg-szakellátás keretében klinikai onkológiai osztály 94 intézményben van, sugárterápia, onkoradiológia 12 intézményben, míg klinikai onkológiai gondozással 88 intézmény foglalkozik.

Bidló Judit kihangsúlyozta: „ma 3,8 millió járulékfizető van az országban, akiknek a befizetéséből kell 10 millió ember ellátását finanszírozni. Ez a költségtorta ekkora, ez áll rendelkezésre. A belső arányokon a szakmai igények szerint lehet változtatni, de a torta mérete adott.” Dr. Gajdácsi József, az OEP egészségügyi főigazgató-helyettese elmondta: jelenleg nincs terítéken olyan munkaanyag, amely az országban lévő onkológiai centrumok számának szűkítéséről szólna.

Bidló Judit részletes áttekintést adott arról, hogy melyik onkológiai gyógyszer finanszírozása mennyibe kerül. Elmondta: az OEP pontosan látja, hogy melyik intézményben milyen a gyógyszerfelhasználás, melyik terápiákat alkalmazzák gyakrabban, s melyeket ritkábban, valamint az eredményességről is vannak adataik. Az orvosfórumon felmerült az igény, hogy az OEP intézményenként beazonosítható módon hozzon minden adatot nyilvánosságra, mert ezek a betegek számára is fontos információk. Az OEP jelenlévő vezetői azt mondták: maguk is támogatják a minél nagyobb fokú átláthatóságot, nem zárkóznak el az adatszolgáltatás elől, ha erről az intézmények között megegyezés születik. Elhangzott: a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság kezdeményezni fogja az ügyben a továbblépést.

Cimkék ,

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top