Mit jelent az egyedi méltányossági eljárás, mikor lehet szükség rá emlőrákos betegeknél?

Magyarországon az emlőrák szűréséhez, kivizsgálásához, a tumordiagnosztikához szükséges vizsgálatokat és az emlőrákra ható onkológiai gyógyszereket a betegek számára nagyobb részt ingyenesen biztosítja a társadalombiztosítás. A támogatott vizsgálatoknál és gyógyszereknél a szakorvosokat nem köti finanszírozási korlát: szakmai belátásuk szerint kérhetnek vizsgálatokat vagy alkalmazhatják a gyógyszereket. Ez a finanszírozás azonban nem teljes körű, például molekuláris genetikai vizsgálatok vagy az újabb gyógyszerek egy része sem érhető el automatikusan, de például a PET-CT vizsgálatokat is csak egy előzetes bizottsági jóváhagyás után végeznek el, és csak bizonyos daganatos betegségfajták esetén.

A Magyarországon egyáltalán nem finanszírozott, esetleg az adott betegségtípusban vagy az adott stádiumban nem támogatott gyógyszereket, egészségügyi ellátásokat szakmailag indokolt esetben egyedi méltányossági eljárás keretében kérvényezhetik a betegek. Erre emlőrákos betegeknél leggyakrabban olyan újabb terápiák esetén lehet szükség, amelyek használatát már engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), viszont a magyar társadalombiztosító (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, NEAK) még nem fogadta be finanszírozásba. Az emlődaganatok kezelésében több olyan gyógyszer is van, amelyet csak pozitív egyedi méltányossági elbírálást követően finanszíroz az állami egészségbiztosító – jellemzően akkor, ha minden más terápiás lehetőség kimerült, s a kezeléstől valószínűsíthetően érdemi előny várható. Előállhat olyan eset is, amikor nem gyógyszerhez kell egyedi finanszírozói jóváhagyás, hanem valamely vizsgálathoz való hozzáférésnek (például genetikai teszteknek) az előfeltétele az egyedi méltányossági eljárás.

Az egyedi méltányosságot hivatalosan a beteg kérvényezi, az orvos pedig szakvéleményt ír hozzá, illetve csatolja a szükséges leleteket. A gyakorlatban a kezelőorvos állítja össze a dokumentációt, illetve bizonyos esetekben mellékeli a recepteket. Azt is meg kell indokolni, hogy az orvos miért nem a támogatással egyébként rendelkező gyógyszerekkel kezelné a beteget. Az egészségbiztosító a döntésnél figyelembe veszi a beteg kórtörténetét, állapotát, a betegség súlyosságát, a kezelés költségét, a várható egészségnyereséget. A kérelmeket alapesetben 60 napon belül bírálják el, életet veszélyeztető sürgős esetben soron kívül, azonban utóbbi esetben a szükséges dokumentumokat a beteg vagy képviselője utólag köteles csatolni. Az egyedi méltányossági eljárásban a társadalombiztosító azt is meghatározhatja, hogy a betegnek mennyit kell fizetnie a számára méltányosságból a szokásos ár töredékéért biztosított gyógyszerért, szolgáltatásért.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top