Mi a hormonterápia, miért és mikor indokolt az alkalmazása?

A hormonreceptor pozitív emlődaganatok kezelésében a hormonterápia kulcsfontosságú, jelentősen befolyásolja a daganat gyógyíthatóságát, a kiújulási kockázat csökkentését.

A hormonterápia lényege, hogy azokban az esetekben, amikor a szövettan azt jelzi, hogy a daganat sejtjein a női nemi hormonokat (ösztrogént és/vagy progeszteront) érzékelő receptorok találhatók, csökkenteni kell ezeknek a hormonoknak a hatását a szervezetben. Ennek két alapvető módja, hogy magának az ösztrogénnek a szintjét kell csökkenteni vagy azokat a hormonreceptorokat kell blokkolni a daganatban, amelyek érzékelni tudják a női nemi hormon jelenlétét.

A női nemi hormonok szintjét, illetve hatását több módszerrel is csökkenthetik. A premenopauza időszakában (tehát még menstruáló nőknél) a petefészek hormontermelését is le kell állítani (kasztráció / ovárium abláció). Ez történhet műtéttel, tehát a petefészkek eltávolításával vagy gyógyszeres kezelés révén is. Az operáció értelemszerűen visszafordíthatatlan, a hormontermelés gyógyszeres gátlása visszafordítható folyamat, fiatalabb életkorban a gyermekvállalási tervek szempontjából is fontos a megfontolt döntés. A petefészek működésének gyógyszeres gátlása egyenértékű lehet a sebészi eljárással, illetve önmagában a petefészek eltávolítása nem jelenti azt, hogy gyógyszerre nem lesz szükség. Posztmenopauza időszakában (tehát amikor már nincs menstruáció) a hosszú távú gyógyszeres hormongátláson van a hangsúly.

A hormonkezelés fegyelmet és kitartást igényel a nőktől, mert erre hosszú távon van szükség. Általában 5 éven át indokoltnak látják a kezelést, de vannak esetek, amikor az újabb kutatási adatok szerint a 10 éves hormonkezelés is indokolt. A hormonkezelések mellékhatásai kihívást jelentenek (ezekről a Mellékhatásokról szóló fejezetben részletesen írunk), ugyanakkor a hormonkezelésben részesülőknél kimutathatóan kisebb az emlőrák kiújulásának kockázata.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top