Mi az a CAPOX vagy XELOX és a XELIRI protokoll szerinti kezelés, s mikor alkalmazzák vastagbélrákban?

Illusztráció: Wikimedia.org

A CAPOX vagy XELOX egy vastagbélrákos és végbélrákos betegeknél alkalmazható kezelési protokoll, neve a terápiás ciklus során alkalmazott 2 hatóanyag, illetve gyógyszer nevének rövidítéséből származik (attól függően, hogy hatóanyagot vagy gyógyszernevet tüntetnek fel, lehet CAPOX vagy XELOX a megnevezés, a kettő ugyanaz).

A XELIRI protokoll annyiban különbözik az előbbitől, hogy az infúzióban más hatóanyagot adnak, az utána adott tabletta és a ciklus ütemezése ugyanaz.

Az aktív hatóanyagok beadása előtt infúziót kötnek be, amely hányingercsökkentőt is tartalmaz. A kezelés első lépésében egy sejtosztódást gátló (citosztatikus) hatóanyagot adnak be – általában 2 óra alatt, infúzióban a daganatsejtek érzékenyítése céljából, majd a betegeknek 2 héten át tablettát kell szedniük. A tabletta – függetlenül attól, hogy nem infúzióban adják – szintén citosztatikum, tehát kemoterápia. Alapesetben a gyógyszert 14 napon át, naponta két alkalommal kell bevenni (a szükséges mennyiséget mindig személyre szabva, a testfelszín alapján számítják ki). Ezt egy 7 napos szünet követi. A CAPOX vagy XELOX, illetve a XELIRI protokoll szerinti teljes kemoterápiás ciklus tehát összesen 21 napig tart, majd újraindul. Általában a teljes kezelés 8 ciklusból áll, fél évig tart, de ettől a beteg és a betegség egyedi jellemzőinek, változóinak függvényében eltérhetnek.

E protokollokat egyrészt műtét után (adjuvánsan) alkalmazhatják, ekkor céljuk a kiújulási és áttétképzési kockázatok csökkentése: a CAPOX vagy XELOX és a XELIRI protokollnak is III. stádiumban megoperált, áttét nélküli, jó vesefunkciós értékekkel rendelkező vastagbélrákos betegek kezelésében lehet szerepe. Emellett IV. stádiumban, áttétes betegeknél is szóba jöhet az alkalmazásuk, ez esetben akár célzott onkológiai kezeléssel kiegészítve.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Illusztráció: Wikimedia.org

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top