Mi az a FOLFIRI protokoll szerinti kezelés, s mikor alkalmazzák vastagbélrákban?

Illusztráció: wikimedia.org

A FOLFIRI egy vastagbélrákos és végbélrákos betegeknél alkalmazható, 2 napon át tartó, s 14 naponta ismételendő kezelési protokoll, neve a kemoterápia során alkalmazott 3 hatóanyag nevének rövidítéséből származik. A protokoll pontosan meghatározza, hogy az egyes hatóanyagokat mennyi idő alatt és milyen formában kell bejuttatni, hogy az optimális daganatellenes koncentrációt el lehessen érni.

Az első kezelési napon 2 óra alatt két hatóanyagot kap meg a beteg, amelyek érzékenyebbé teszik a daganatsejteket az ezt követő harmadik hatóanyagra. Ezt először injekcióban kapja meg a páciens, hogy minél gyorsabban elérjék az optimális hatóanyagszintet a vérben (bolus), majd ugyanezt a hatóanyagot adagolják 46 órán át infúzióban.

A FOLFIRI protokoll szerinti kezelést nem alkalmazzák vastagbélrák műtét után (adjuvánsan) a kiújulási kockázat csökkentésére, az áttétek kockázatának mérséklésére, mert ebben a betegségstádiumban nem igazolt hatásossága. FOLFIRI kezelést alkalmazhatnak például tervezett daganateltávolító műtét előtt (neoadjuvánsan) a tumor műthetővé tétele vagy a sikeres operáció esélyének növelése érdekében. A FOLFIRI kezelés ismert áttét esetén is alternatíva lehet a daganatos gócok méretének és/vagy számának csökkentése, a betegség visszaszorítása érdekében. A FOLFIRI ugyan önmagában is egy hármas gyógyszer-kombináció, ám gyakran adnak hozzá további hatóanyagokat, s alkalmazzák egyes célzott daganatterápiás gyógyszerekkel kombinációban is.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Illusztráció: Wikimedia.org

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top