Mi az a FOLFOX protokoll szerinti kezelés, s mikor alkalmazzák vastagbélrákban?

Illusztráció: Wikimedia.org

A FOLFOX egy vastagbélrákos és végbélrákos betegeknél alkalmazható, 2 napon át tartó, s 14 naponta ismételendő kemoterápiás kezelési protokoll. Neve a terápia során alkalmazott 3 hatóanyag nevének rövidítéséből származik. Két típusa ismert: FOLFOX4 és FOLFOX6. Mindkét protokoll pontosan meghatározza, hogy az egyes hatóanyagokat mennyi idő alatt és milyen formában kell bejuttatni a szervezetbe, hogy az optimális koncentrációt lehessen elérni.

A kétnapos FOLFOX4 kezelés az első napon egy 2 órás infúzióval kezdődik, amelyet egy újabb hatóanyagot tartalmazó, újabb 2 órás infúzió követ. Ezek azt célozzák, hogy a ráksejtek érzékenyebbé váljanak az ezt követő, harmadik hatóanyagra. Ezt a beteg rögtön a két infúziót követően megkapja először injekcióban, hogy hamar magas hatóanyag-koncentráció alakuljon ki a szervezetében (bolus vagy telítő dózis), majd ugyanezt a hatóanyagot 22 órán át csepegtetik infúzió formájában a hatóanyagszint fenntartása érdekében. A második napon az első 2 órás infúzió elmarad, egyebekben ugyanaz a forgatókönyv játszódik le, mint az első napon.

A FOLFOX6 kezelés ugyancsak kétnapos, a hatóanyagok is megegyeznek, csak az ütemezés más. A kétszer kétórás infúzió, majd az injekció után az injekcióban is lévő hatóanyagot nem 22, hanem 46 órán át adagolják még infúzióban.

A FOLFOX kemoterápiás ciklusok 14 naposak, tehát a kétnapos kezelést 12 nap pihenőidő követi. A protokoll által előírt hatóanyagok mellett a kezelés részeként a mellékhatások elkerülését vagy mérséklését szolgáló gyógyszereket – például hányinger-csökkentőt – is kapnak a betegek. A FOLFOX protokollt nemcsak önmagában alkalmazzák, hanem egyes célzott daganatterápiás gyógyszerekkel kombinációban is.

FOLFOX kezelés különböző esetekben kaphatnak vastagbél- és végbélrákos betegek. Ha műtéttel eltávolított szövettani anyagban nyirokcsomóáttétet találnak, az operáció utáni (adjuváns) kezelés célja, hogy csökkentse a kiújulás kockázatát, illetve késleltesse újabb daganatos gócok megjelenését. A terápia megnyújthatja a betegségmentes túlélést, vagyis azt az időt, amelyet a beteg jó állapotban, tünet- és panaszmentesen (vagy kevés panasszal) tölt. FOLFOX kezelés kaphanak akkor is a betegek, amikor a vastagbélrák vagy végbélrák kiújult, esetleg áttétessé vált. Utóbbi esetben valószínű, hogy a FOLFOX protokollt célzott biológiai terápiával egészítik ki.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Illusztráció: Wikimedia.org

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top