Mi az a FOLFOXIRI protokoll szerinti kezelés, s mikor alkalmazzák vastagbélrákban?

Illusztráció: wikimedia.org

A FOLFOXIRI egy vastagbélrákos és végbélrákos betegeknél alkalmazható, 2 napon át tartó, s 14 naponta ismételendő kezelési protokoll, neve a kemoterápia során alkalmazott 4 hatóanyag nevének rövidítéséből származik.

A protokoll pontosan meghatározza, hogy az egyes hatóanyagokat mennyi idő alatt és milyen formában kell bejuttatni, hogy azáltal optimális daganatellenes koncentrációt lehessen elérni. A FOLFOXIRI a más válaszainkban ismertetett FOLFOX és FOLFIRI protokollokban alkalmazott hatóanyagokat egyszerre tartalmazza, igen intenzív daganatellenes kezelési eljárás.

Az első hatóanyag 2 óra alatt folyik le infúzióban, majd a második és a harmadik hatóanyag szintén 2-2 óra alatt jut be a szervezetbe, ezt a negyedik hatóanyag 48 órán át történő adagolása követi. A kezelés mellett a hányásnak, hányingernek magas a kockázata, ezért a beadás előtt hányinger-csökkentő gyógyszert is adnak.

A FOLFOXIRI protokoll szerinti kezelést a IV. stádiumú, áttétes vastagbélrákos betegeknél alkalmazhatják önmagában vagy további hatóanyaggal – célzott daganatellenes gyógyszerrel – kombinálva.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Illusztráció: Wikimedia.org

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top