Mi az onkoplasztikus emlőmegtartó műtét?

Az onkoplasztikus emlőmegtartó műtétek célja a teljes tumormentesség elérése mellett az emlő rekonstrukciójával a lehető legjobb kozmetikai végeredmény biztosítása.

Ezt a megmaradó szövetek áthelyezésével, a hiányzó szövetek más testtájékról való pótlásával vagy mesterséges implantátummal érhetik el. Tehát az onkoplasztikus megközelítés több, mint önmagában az emlőmegtartó műtét. Emlőkímélő operációknál számítani kell arra, hogy ha az emlőállomány egyötödét eltávolítják, az már jelentős torzulást okozhat, amit a sugárkezelés még tovább fokozhat. Az onkoplasztikus operációk épp ezt igyekeznek elkerülni. Nem minden esetben az emlőmegtartó operáció eredményezi tehát a kozmetikailag legjobb, kívánt végeredményt, vannak esetek amikor a teljes emlőeltávolításból kiinduló rekonstrukciós műtét célravezetőbb. A kérdésben jártas, nagy tapasztalattal bíró emlősebésszel kell személyre szabottan konzultálni a kérdésben. Onkoplasztikus operáció csak ott végezhető, ahol mind a daganatsebészeti, mind a plasztikai sebészeti gyakorlat adott a sikeres végeredményhez.

Az emlő azonnali helyreállítása során a daganatsebészeti beavatkozással egyszerre történik a részlegesen vagy teljesen eltávolított emlő rekonstrukciója (primer emlő-helyreállítás). Az érvényben lévő szakmai ajánlás szerint ezek a speciális emlőműtétek elsősorban nagyobb (T2, T3 méretű) tumorok, kedvezőtlenebb tumor-emlő méretarány, valamint középső (centrális) és alsó negyedekben elhelyezkedő daganatok esetén jelenthetnek alternatívát.

A betegnek részletes felvilágosítást kell kapnia a lehetséges kockázatokról és szövődményekről, fontos, hogy reális elvárásai legyenek. Az onkoplasztikus műtét sem hoz ugyanis azonnali eredményt, a szövetek regenerálódása, a gravitáció hatása, a mindennapos mozgás és terhelés nyomán legalább félévre van szükség ahhoz, hogy az emlő új formája kialakuljon. Korrekciós eljárások ezt követően is szükségesek lehetnek. Számításba kell venni azt is, hogy mivel az operált emlő mérete csökken, szükség lehet a másik oldali emlő operációjára is a szimmetria helyreállítása érdekében.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top