Miért, hogyan és mikor határozzák meg az emlődaganat HER2 státuszát?

Az emlőrák szövettani diagnózisának ma már elengedhetetlen része a HER2-státusz meghatározása, ezt rutinszerűen elvégzik a patológiai osztályon az eltávolított daganatmintából.

Az emlődaganat HER2-státuszának meghatározása azért fontos, mert léteznek olyan célzott terápiás onkológiai kezelések (infúziók és injekció is), amelyek kimondottan HER2-gátló terápiák (a kezelésekről szóló fejezetben önálló válaszban ezekre részletesen kitérünk). Ezeket a kezeléseket felesleges lenne HER2-negatív betegeknek adni, viszont a HER2-pozitív betegek életkilátásait számottevően javíthatják. A HER2 meghatározása nemcsak emlődaganatoknál lényeges, hanem például gyomordaganatoknál is. Néhány más daganattípusnál is felmerülhet a túlzott HER2 jelenlét szerepe, ám nincs minden daganattípusban törzskönyvezve HER2-gátló kezelés, így a HER2 vizsgálat akkor fontos, ha annak eredménye érdemben befolyásolja a terápiát.

Ma többféle módszerrel lehet meghatározni a HER2-státuszt, azonban az összes módszer két csoportba osztható. Az egyik csoport a sejtmagban a HER2-gének számát határozza meg, van-e túl sok gén (amplifikáció), vagy nincs. A HER2-tesztek másik csoportja a sejtfelszíni HER2-fehérjét tudja kimutatni. Leggyakrabban a HER2 immunhisztokémiai vizsgálatát használják e célra, mely során ellenanyagok segítségével mutatják ki, hogy a sejtfelszíni fehérjéből sok van-e vagy normális a mennyisége.

Az eredményt keresztekkel jellemzik. Előfordulhat, hogy egyáltalán nincs HER2-receptor az emlősejtek felszínén (HER2-negatív). Egy kereszt (+) azt jelenti, hogy minimális vagy normális a HER2-fehérjék száma (lényegében ez is HER2-negatív emlőráknak tekinthető). A két keresztes (++) eredmény lehet normális és kóros is, a három kereszt (+++) biztosan HER2-pozitív diagnózist jelent. A két keresztes, bizonytalan megítélésű esetekben egy másik módszerrel még egyszer tesztelik a sejteket (FISH teszt), amivel már biztonsággal eldönthető, hogy HER2-pozitív vagy HER2-negatív emlőrákról van-e szó. A HER2-pozitív betegek lehetnek alkalmasak a HER2-gátló célzott biológiai kezelésre.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top