Miért kezelik külön kategóriaként a HER2-pozitív emlődaganatokat?

Az emlődaganatok 15-20 százaléka HER2-pozitív. A HER2 a humán epidermális (hám eredetű) növekedési faktor receptor 2-es típusát jelöli. Ez egy olyan fehérje, ami fontos szerepet tölt be a sejtek szabályozási folyamataiban. Ha a sejtek felszínén a normálisnál több HER2-fehérje van jelen, ezek hatására a sejt gyorsabban nő és osztódik. Valószínűsíthető, hogy a HER2-génnek kiváltó szerepe van az emlőrák kialakulásában és terjedésében is. Ezért van jelentősége annak, hogy egy emlődaganatról kiderüljön a HER2-státusza.

Korábban a HER2-pozitív emlődaganatok a rosszabb kilátásokkal bíró (rosszabb prognózisú) betegségek közé tartoztak, e betegségtípusban nagyobb volt a kiújulási kockázat. Ezen alapvetően változtatott az, amikor megjelent és széles körben elérhető vált olyan célzott onkológiai terápia, ami kifejezetten a HER2-receptorokat képes blokkolni. A túlzott mennyiségben jelen lévő HER2-fehérje célzott támadása a rák kiváltó okának kezelését teszi lehetővé. A HER2-státusz vizsgálata, majd annak nyomán a szükséges esetekben a HER2-elleni kezelés Magyarországon is régóta a rutin daganatellenes terápia része.

Többféle módszerrel lehet meghatározni a HER2-státuszt. Az egyik a sejtmagban a HER2-gének számát határozza meg, van-e túl sok HER2-gén (amplifikáció)? A HER2-tesztek másik csoportja a sejtfelszíni HER2-fehérjét tudja kimutatni. Leggyakrabban a HER2 immunhisztokémiai vizsgálatát használják e célra, melynek során ellenanyagok segítségével mutatják ki, hogy a sejtfelszíni fehérjéből sok van-e. Az eredményt keresztekkel jellemzik. Egy kereszt (+) azt jelenti, hogy normális a HER2-fehérjék száma, a kétkeresztes (++ vagy 2+) lelet lehet normális és kóros is, a három kereszt (+++ vagy 3+) biztosan HER2-pozitív diagnózist jelöl. A kétkeresztes, bizonytalan megítélésű esetekben még egyszer, más módszerrel is tesztelik a sejteket, hogy HER2-pozitív vagy HER2-negatív emlőrákról van-e szó.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top