Miért nem ad egyértelmű válaszokat az orvosom a kilátásokról?

Az életkilátásokkal, a gyógyulási esélyekkel összefüggésben gyakran érzik úgy a betegek, hogy orvosuk nem foglal egyértelműen állást. Ennek az a fő magyarázata, hogy a diagnózis idején arra a kérdésre, hogy „meggyógyulok-e?” vagy „meddig élhetek?” az orvos részéről a legőszintébb válasz az lenne: „nem tudom.”

A daganat stádiumbesorolásából, szövettani diagnózisából ugyan meg lehet állapítani annak kiterjedtségét, rosszindulatúságának fokát, ám a kilátásokat befolyásoló számos tényező csak a jövőben derül majd ki. Hogyan fog reagálni a daganat és a szervezet a kezelésekre? Mennyire lesznek erősek a mellékhatások, azok miatt kell-e módosítani a daganatpusztítás szempontjából optimálisan összeállított kezelési terven? Mennyiben fog hatni az adott betegnél a hatóanyag, sikerül-e megfékezni a folyamatot, elkerülni a kiújulást, az áttétek terjedését? Felerősödnek-e netán időközben a beteg más betegségei, amelyek gátjai lehetnek a kezeléseknek? A fizikai mellett mennyire viselik meg a beteget lelkileg-érzelmileg a megpróbáltatások? Számos olyan tényező, amelyet nem lehet előre megjósolni.

Léteznek természetesen statisztikák, ezeket a vastagbélrák és végbélrák vonatkozásában mi is ismertetjük. De a statisztikák mindig a múltra vonatkoznak, s mivel általában a diagnózistól számított 5. évnél jellemző túlélési arányokat mutatják, azokra vonatkozhat, akiknek több mint fél évtizeddel ezelőtt diagnosztizálták a betegségüket, amikor még szűkebbek voltak a terápiás lehetőségek is, mint ma. Másrészt az adott stádiumnál a múltban tapasztalt 5 éves túlélés akár 90, akár 30 százalékos is, a statisztika elfedi az egyéni történeteket, s nem ad támpontot ahhoz, hogy a ma betegei közül ki fog a 90 vagy a 30 százalékba tartozni fél évtized múlva. Mindenkinek megvan az esélye arra, hogy benne legyen a legjobban gyógyulók csoportjában, s az orvosnak ezt a reményt kell táplálnia.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top