Mikor fenyegeti a köröm elfeketedése, gyulladása a vastagbéldaganatos betegeket?

Illusztráció: Depositphotos

Egyrészt esztétikai problémaként és ebből adódó lelki teherként, másrészt a mindennapokat megnehezítő, rendkívül fájdalmas mellékhatásként jelentkezhetnek a kéz és láb körmeinek elváltozásai. Egyes onkológiai kezelések okozhatják a körmök gyulladás és fájdalom nélküli elszíneződését, elfeketedését. Ha nincs súlyosabb elváltozás a háttérben, ez maradhat „csak” átmeneti kozmetikai probléma, amellyel nincs különösebb orvosi teendő, a kezelés után idővel az elszínesedett köröm lenő és az elváltozás megszűnik.

Súlyosabb a helyzet, ha a színbeli eltérésen túl fájdalmas gyulladás is jelentkezik, amely rosszabb  esetekben a fájdalom miatt teljesen ellehetetlenítheti a fogást, a mindennapos tevékenységeket, illetve a cipőviselést, a járást. Ráadásul a gyulladt, benőtt, sérült körmök a felülfertőződés kockázatát is hordozzák, amely tovább súlyosbíthatja a panaszokat.

Egyes célzott onkológiai terápiák jellemző mellékhatása, hogy a terápia 4-8. hetében, leggyakrabban a kezek ujjain és a nagylábujjakon alakul ki a körmök kóros elváltozása. Begyulladhat a körömredő, megváltozhat a körmök felszíne, a beteg berepedezést, hegesedést is tapasztalhat, mindez pedig fájdalommal is jár.

Az orvos által rendelt fertőtlenítő hatású oldattal való ecsetelés, az elfertőződést gátló szteroid tartalmú és/vagy antibakteriális krémek segíthetnek orvosolni a problémát, ugyanakkor a helyi kezelés mellett adott esetben szájon át szedhető antibiotikumra is szükség lehet. Súlyosabb esetekben sebészi beavatkozás is indokolttá válik, szükséges lehet a köröm eltávolítása, esetleg elektrokauterrel történő kezelésre.

Fontos, hogy a betegek tudatosan óvják körmeiket: azokat ne vágják túl rövidre, házimunka közben is használjanak védőkesztyűt, ne hordjanak szűk cipőt, a körömágyat a kezelőorvos vagy bőrgyógyász által ajánlott kenőccsel kezeljék. Nem szabad a körmöket sokáig áztatni, tisztálkodás után pedig ügyelni kell arra, hogy azokat mindig teljesen szárazra töröljék. Amint annak magyarázatát önálló válaszban kifejtjük, ha a daganatos betegnek köröm- vagy lábgombája van, azt haladéktalanul, lehetőség szerint még a kezelések megkezdése előtt kezelni kell.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top