Mikor fenyegeti a vastagbéldaganatos betegeket a kéz-láb szindróma, s mit lehet tenni ellene?

Illusztráció: Depositphotos

A vastagbéldaganat ellen alkalmazott onkológiai terápiák közül egyes infúziós és szájon át szedhető kemoterápiás (citosztatikus) készítménynek, s célzott terápiák jellemző mellékhatása, hogy a tenyereken és a talpakon kellemetlen, fájdalmas elváltozások, úgynevezett kéz-láb szindróma alakul ki.

A tünetek jellemzően a terápia beadását követő egy-két hétben jelentkeznek, majd néhány nappal később rosszabbodnak. A tenyereken és a talpakon elszíneződés, bőrpír látszik, ödéma alakul ki, súlyosabb esetekben hólyagosodás, akár gennyes fekély is keletkezhet, más esetekben megvastagszik a bőr, majd leválik. A mellékhatás enyhe formájában csak kellemetlen, erősebb jelentkezésekor kifejezett fájdalmat képes okozni, s lehetetlenné teszi a mindennapokban a beteg aktivitását, akár az önellátását is.

Nem törvényszerű azonban, hogy a mellékhatások súlyossá váljanak, különösen hogy több módszer is létezik ennek megelőzésére, valamint a tünetek mérséklésére. Akinél a vastagbéldaganat ellen 5-FU infúziós kezelést alkalmaznak, annál segíthet, ha a kezelés idején, majd az azt követő 24 órában hűtik a csuklóját és bokáját. Fontos, hogy az infúzió beadását követő 3 napban ne érje a felületeket napsugárzás, ne érjen hozzá a beteg forró tárgyakhoz (edények, tányérok, csészék, radiátor), ne érje a kezet és a lábat meleg víz (csak langyos), s fizikai hatás, mint nyomás, ütés, dörzsölés (például szerszámmal történő munka, mosogatás, kézi mosás). A panaszok elkerülése, illetve mérséklése érhető el B6 vitamin szedésével, valamint lanolinos, aloe verás, paraffinos kenőcsökkel – a krémekről kérjük a kezelőorvos vagy bőrgyógyász ajánlását, aki a fertőzést gátló (antiszeptikus) készítményt is javasolhat. Ha a tüneteket nem sikerül uralni, szükség lehet a kemoterápiás dózis csökkentésére, illetve a ciklus halasztására.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top