Mikor indokolt a hónalji nyirokcsomók eltávolítása emlődaganat esetén?

Fotó: Depositphotos.com

Mivel a hónalj (axilla) területéről a nyirokcsomók eltávolítása növeli a műtéti megterhelést, majd a műtét utáni szövődmények és panaszok arányát, alapos megfontolást igényel, hogy mikor indokolt e kiterjesztett operációt elvégezni.

Ha el kell távolítani a nyirokcsomókat, akkor az egybefüggő teljes láncot – legalább tíz nyirokcsomót – eltávolítják. Az eljárás orvosi neve axilláris blokk disszekció vagy axilláris nyirokcsomó (lymph node) disszekció (ABD vagy ALND). Erre az eljárásra a műtétre kerülő betegek viszonylag kisebb részénél van ma már csak szükség, mert a koraibb és pontosabb diagnózissal, a hatásosabb sugárterápiás és gyógyszeres kezelési lehetőségekkel az esetek nagyobb részében e sebészi módszer nélkül is elérhető a kiújulás és az áttétképződés szempontjából olyan onkológiai biztonság, mintha kiműtötték volna a hónalji nyirokcsomókat.

A kiterjesztett műtétre alapesetben az invazív emlőrák operációjával egyszerre kerül sor. Ezt indokolhatja, ha a műtétet megelőző vizsgálatok (ultrahangvezérelt vékonytűbiopszia, core-biopszia) igazolták a nyirokcsomó áttétek jelenlétét. Az eljárást indokolja az is, ha az őrszem nyirokcsomók közül kettőben is találtak áttétet, más esetekben már egy őrszem nyirokcsomó érintettsége is indokolhatja a nyirokcsomók eltávolítását, amennyiben az operáció után nem terveznek sugárkezelést. Szintén indikációt jelenthet, ha nem sikerült azonosítani az őrszem nyirokcsomót (kivétel lehet, ha alacsony kockázatú a tumor és a hónalji ultrahangvizsgálat sem veti fel az áttét gyanúját). A hónalji nyirokcsomók eltávolítandók abban az esetben is, ha a hónaljban kiújulás (recidíva) jelenne meg, s korábban nem történt ilyen műtét vagy az eltávolítás nem volt teljes körű.

Ha az áttétek nem csak az elsődleges tumor körüli területen, hanem azon kívül más szervben is megjelennek, akkor a nyirokcsomók sebészeti eltávolítása helyett a teljes szervezetre (szisztémásan) hatni képes onkológiai gyógyszeres kezelések kerülnek előtérbe.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top