Mikor indokolt kezelést váltani az emlőrák onkológiai terápiája során?

Többször alakulhat ki olyan helyzet az emlőrák onkológiai kezelése során, amely terápiaváltást tesz szükségessé.

Megtörténhet, hogy allergiás a beteg a terápia valamely összetevőjére allergiás. Egy új gyógyszert vagy kombinációt mindig szoros felügyelet mellett kezdenek el beadni, hogy egy allergiás reakció észlelésekor azonnal közbe lehessen lépni, leállítani az adagolást, ellátni a beteget, majd más terápiára váltani.

Terápiaváltást, illetve az adagolás módosítását indokolhatja, ha olyan erős mellékhatások (toxicitás) jelentkeznek, amelyeket a beteg már nem tud tolerálni, mert elfogadhatatlan mértékben rontják az életminőséget. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a laboratóriumi értékek (májfunkció, vesefunkció, vérkép, stb…) olyan mértékű romlásával jár a daganatellenes terápia, ami miatt a kezelőorvos nem folytathatja az adott terápiát. Ezekben az esetekben gyógyszerváltás helyett a dózis csökkentésével vagy a kezelés elhalasztásával is próbálhatnak időt adni a szervezetnek a regenerálódásra.

A terápiaváltás oka lehet az is, ha a kezelés ellenére rosszabbodás (progresszió) következik be, azaz növekszik a tumor mérete és/vagy a tumoros gócok száma. Ez azt jelzi, hogy a daganatban többségben vannak az adott hatóanyag(ok)nak ellenálló ráksejtek. Ekkor általában nem érdemes az adott kezelést folytatni, ha van még rá lehetőség, új támadáspontú gyógyszert vagy gyógyszer-kombinációt kell alkalmazni.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top