Mikor kell elkezdeni az emlő sugárkezelését?

A sugárterápia jellemzően emlőműtétet követő beavatkozás. A leggyakoribb esetekben, amikor a teljes emlő sugárkezelése a műtét után adott kockázatcsökkentő (adjuváns) terápia része, azt a sebgyógyulást követően, az operációtól számított 4-6 hét elteltével, de legfeljebb 12 héten belül ajánlott megkezdeni.

Ha a műtétet adjuváns kemoterápia követi, a besugárzás későbbre halasztódhat: ekkor az utolsó kemoterápiás ciklust követően 3 hét terápiás szünet után következhet a sugárterápia megkezdése. A szakmai ajánlás ugyanakkor megnevez ebben határidőt: a műtét után 7 hónapban szabja meg a sugárkezelés javasolt elvégzését. Az onkológiai gyógyszerek egy része adható a sugárkezelés ideje alatt is.

Ha a teljes emlő besugárzását a tumorágyra (a kimetszett daganat helyére) szintén külső sugárforrásból adott kiegészítő (boost) kezelés követi, azt rögtön a teljes emlő besugárzását követően adják, ettől akkor térnek el, ha kialakuló mellékhatások halasztást indokolnak. Ha a boost kezelés brachyterápiával történik, a külső teljesemlő-besugárzást 1-3 hét terápiás szünet követi a sugárzó tűk (trokárok) beültetése előtt. Egyes esetekben a tumorágyra adott brachyterápia megelőzheti a teljes emlőbesugárzást.

A mellkasfal besugárzására és a részleges emlőbesugárzásra (APERT) alapvetően ugyanazok az ajánlási határidők vonatkoznak, mint a teljes emlőbesugárzásra, ám utóbbi esetben a rövid, néhány napos kezelési időre tekintettel a sugárterápia a műtét utáni adjuváns kemoterápia előtt is adható, mert az nem okozza a gyógyszeres kezelés csúszását.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top