Milyen célzott terápiákkal kezelhető a vastagbélrák?

Több típusú célzott onkológiai terápia is hozzáférhető a társadalombiztosítás terhére Magyarországon a vastagbélrák kezelésére.

A daganatok érfejlődésének gátlása (VEGF-gátlás) bevált gyakorlat az áttétes vastagbélrák kezelésében. Azokat a tumor által kibocsátott anyagokat gátolják, amelyek a daganathoz vezető új erek képződését serkentik, ezáltal biztosítva a tumoros góc tápanyag- és oxigénellátását. Az érfejlődésgátló terápiát először vastagbéldaganatok kezelésében alkalmazták, később más tumortípusok terápiájában is hatásosnak bizonyult. Az érfejlődésgátló kezelés áttétes vastagbélrákos betegeknél kemoterápiás kombinációban alkalmazható. A betegek kaphatják rögtön az áttétes betegség diagnózisakor, vagy később, gyógyszerváltás után, többedik vonalban is. A célzott kezelések palettája egyre bővül, így az érfejlődés gátlására képes hatóanyagok köre is szélesedik. A gyógyszerek típusától függ, hogy a betegség, illetve az onkológiai kezelés melyik fázisában a legelőnyösebbek, a hozzáférést a szakmai irányelvek mellett a társadalombiztosítási finanszírozás is befolyásolja.

A rák előrehaladása a daganat növekedését serkentő receptorok (EGFR) működésének megakadályozásával is lassítható, megállítható. Az EGFR-gátló gyógyszerek molekulái hozzákötődnek a daganatsejtek többségének felszínén jelen lévő EGFR receptorhoz, és nem engedik, hogy a növekedési faktorok a sejtet daganatos sejtosztódásra serkentsék. EGFR-gátló terápiákat más betegségekben is alkalmaznak, vastagbélrákos betegeknél viszont csak akkor használhatók, ha a tumorban molekuláris diagnosztikai vizsgálattal nem azonosítanak KRAS és NRAS mutációt (a KRAS és NRAS nem mutáns, hanem vad típusú maradt). A KRAS és NRAS mutáció ugyanis előrejelzi az EGFR-gátlás hatástalanságát, tehát ilyen mutáció esetén a beteget feleslegesen terhelnék a kezelésekkel, azok mellékhatásaival. Az EGFR-gátló terápiát indíthatják rögtön az áttétes betegség diagnózisakor, vagy később, gyógyszerváltás után, többedik vonalban is.

A VEGF-gátló és EGFR-gátló célzott terápiákat infúzióban kapják a vastagbélrákos betegek, de léteznek szájon át (per os) szedhető daganatellenes hatású gyógyszerek is. A szájon át szedhető gyógyszerek egyelőre csak olyan betegeknél alkalmazhatók, akiknél minden más terápiás lehetőség kimerült.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top