Milyen hatással lehet a fizikai aktivitás az emlődaganaton átment betegekre?

Számos kutatási eredménnyel támasztották alá világszerte, hogy jobb esélyük van a felépülésre, illetve a hosszabb távú, rosszabbodástól mentes túlélésre azoknak a betegeknek, akik nem hagyják el magukat, s a mindennapok során rendszeresen és intenzíven mozognak.

Amikor az életkilátásokat javítani képes fizikai aktivitásról beszélünk, a rendszeres és intenzív mozgást értjük ez alatt, ami megemeli a pulzusszámot, ami megizzaszt, ami kihajt, ami jól eső módon kifáraszt. Nem tekintjük intenzív mozgásnak, ha valaki háztartási munkát végez, ha elmegy bevásárolni, ha kisétál az unokával a játszótérre.

A fizikai aktivitás pozitívan befolyásolja a betegek életminőségét, valamint az életkilátásait is. A testmozgás mind a fizikai, mind a lelki állapotot kedvezően alakítja. Javítja az erőnlétet, az állóképességet, lassítja az izmok – az életkorral együtt járó, de a betegség miatt fokozódó – gyengülését (szarkopénia), csökkenti a fáradtságérzést, javítja a szervezet oxigénszintjét és a szellemi képességeket (memória, koncentrációképesség). Operáció után a mozgás mérsékli a trombózis kockázatát. Onkológiai kezelések idején a mozgás – illetve a megőrzött erőnlét – enyhítheti a mellékhatások egy részét is, mérsékelheti a hányingert, javíthatja az étvágyat.

A pulzusszámot megemelő rendszeres mozgás számos biokémiai hatásmechanizmuson keresztül javítja az életkilátásokat. Csökkenti például a vérnyomást, segít megőrizni a testsúlyt, elkerülni az elhízást, illetve a szervezet izomarányának csökkenését, hozzájárul a hormonháztartás egyensúlyához, a csontok erősségének megőrzéséhez. A mozgás bizonyítottan képes csökkenteni az éhomi inzulinszintet, aminek azért is van jelentősége, mert ezzel csökkenti a vérben keringő gyulladásos faktorok számát, ami pedig befolyásolhatja a daganatos folyamatot is.

Lelkierőt is adhat a tudat, hogy valaki nem passzív elszenvedője a terápiáknak, hanem aktívan tesz a felépülésért, ezáltal javul kedélyállapota, erősödik önbizalma, csökken a szorongása, jobban érzi magát a bőrében. A társaságban végzett mozgás – legyen az közös torna, szervezett séta, kirándulás vagy úszás – segít az elszigetelődés megelőzésében is.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top