Milyen helyi mellékhatásokat okozhat az onkológiai gyógyszerek infúziós beadása?

Számos esetben van szükség arra, hogy a vastagbéldaganatos betegnek infúziót kössenek be. Ez megtörténik műtét alatt és után, s a betegút számos más állomásán is, amikor daganatellenes hatóanyagot vagy más gyógyszert, folyadékot vagy tápanyagokat, kontrasztanyagot vagy vérkészítményt kell bejuttatni a szervezetbe. Mint minden beavatkozásnak, az infúzió beadásának is lehetnek önmagában a véna megszúrásából és „használatából” eredő – a konkrét hatóanyagtól vagy a kezelés aktuális céljától tehát független – mellékhatásai.

Kialakulhat felszínes visszérgyulladás, illetve a gyulladt érben vérrög keletkezhet (thrombophlebitis). A véna a bőr alatt kitapintható kemény köteggé válhat, amelynek érintése fájdalmas, környezetében a bőr meleggé, pirossá változhat, olykor láz, hidegrázás, levertség is társulhat a tünetekhez. A felszínes vénát érintő trombózist általában hatékonyan lehet kezelni. Esetleg alkalmazhatnak gyulladásgátló gyógyszereket, hogy enyhítsék a tüneteket, s megakadályozzák a gyulladás – súlyosabb szövődményekkel is fenyegetni képes – mélyebb vénák felé való terjedését.

Ha a sérült érből a vér kikerül az éren kívüli szövetek közé, véraláfutás, vérömleny, hematóma keletkezik, ez nemcsak infúziós kezelésnél, hanem egy egyszerű vérvétel szövődményeként is előfordulhat. Ha ezt észleli a beteg, minél előbb cselekedni kell a véraláfutás kiterjedtségének korlátozása érdekében: célszerű magasra emelni az érintett végtagot, s jegelés is segíthet a fájdalomcsillapításban és az erek összehúzásában. A véraláfutás – ha nincs más szövődmény a háttérben – néhány nap alatt elhalványodhat, felszívódhat, a gyógyulás a kezelőorvos belátása szerint esetleg receptre felírható vagy a gyógyszertárban vény nélkül beszerezhető kenőccsel gyorsítható.

Súlyosabb következményekkel járhat, ha daganatellenes gyógyszer folyik a vénán kívül a szövetekbe. Az extravazációnak nevezett szövődmény kockázatait és a teendőket önálló válaszban foglaljuk össze.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top