Milyen kezelési javaslatok vonatkoznak a férfi emlőrák onkológiai terápiájára?

Ritkasága miatt sokkal kevesebb tapasztalat áll rendelkezésre a férfi emlőrákok kezeléséről, a kevesebb beteg nyomán jellemzően klinikai gyógyszervizsgálatoknak sem célpontjai a férfiak. Alapvetően ezért azokat az ismereteket alkalmazzák a férfiak terápiás javaslatának összeállításakor, amelyeket a női betegeknél összegyűltek, bár a publikációk egy része felveti, hogy a férfi emlőrák nem ugyanaz a betegség, mint a női.

Ha korai stádiumban fedezik fel a daganatot, műtét előtti onkológiai kezelés, neoadjuváns terápia segíthet a daganat visszafejlődését elérni, ezáltal a műtét kiterjedtségét (és a későbbi kiújulás kockázatát) csökkenteni, az operáció sikerességének esélyét növelni.

Férfiaknál is vizsgálják a HER2-státuszt és a hormonérzékenységet. HER2-pozitív daganatoknál az 1 éven át tartó HER2-gátló kezelés éppúgy javasolt, mint a hormonérzékeny daganat kimutatásakor az 5 éven át tartó hormonkezelés. A konkrét gyógyszer és gyógyszer-kombináció kiválasztási elvei szintén megegyeznek a női kezelési javaslatokkal. Ha az elsődlegesen választott hormonkezelés mellett is rosszabbodik a beteg állapota, szükség lehet kasztrálásra, a herék hormontermelésének leállítására is, ez jellemzően nem műtéti úton, a herék eltávolításával, hanem gyógyszerekkel, kémiai úton történik.

Az áttétes betegség esetén a kemoterápia alkalmazási elvei is hasonlóak a női betegekéhez, ám a kezelésben sokkal kevesebb publikációra, sokkal kevesebb nagy számú beteg megfigyelésén alapuló beszámolóra lehet támaszkodni.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top