Milyen panaszokat okozhat a sugárkezelés?

A sugárterápia nem okoz fájdalmat, nem éget, a kezelés közben a páciens nem érez semmit, s a gyakori tévhitekkel ellentétben a külső besugárzástól nem válik a beteg sugárzóvá, semmilyen radioaktív anyag nem kerül a szervezetbe. Mellékhatások azonban lehetnek, amelyek elsősorban a besugárzott területtől, az érintett szervektől és a sugárdózis nagyságától függenek. Vannak a kezelés alatt jelentkező mellékhatások, amelyek általában a több hetes terápia vége felé fokozódnak, majd még az utolsó beavatkozást követően is erősödhetnek, de 2-4 héttel a kezelések befejezése után már jelentősen csökkennek. Előfordulhatnak azonban hónapokkal, évekkel később megjelenő, valamint tartósan megmaradó mellékhatások is, amelyek többsége azonban tudatosan felkészülve mérsékelhető.

A sugárkezelés miatti mellékhatások nem azonnal a kezelések megkezdésekor jelentkeznek, hanem általában fokozatosan alakulhatnak ki. Olyan általános panaszok sugárkezelés alatt is előfordulhatnak, mint a fáradékonyság, ami miatt fontos a sok pihenés, a kiegyensúlyozott, könnyű étrend, az erőnlét megőrzése. Szintén előfordulhat étvágytalanság, különösen, ha szájüregi vagy nyaki besugárzás miatt a nyelés is nehezebb. A fej-nyaki régió sugárkezelése előtt minden fogorvosi beavatkozást el kell végezni, mert később egy esetlegesen gyulladt nyálkahártya ezt megakadályozhatja. Émelygés, hányinger, hányás esetén fokozott a kiszáradás veszélye, erre ügyelni kell, s a kezelőorvossal együtt úgy beállítani a gyógyszeres tüneti kezelést, hogy mérséklődjenek ezek a panaszok.

Bőr és nyálkahártya tünetek csak a sugármezőbe eső területen alakulnak ki, ahogyan szőrvesztés, hajhullás is csak ott, ahol a sugárnyaláb áthatol. A bőrfelületen olyan tünetek fordulhatnak elő, mint túlzott napozás esetén: a bőr kiszárad, égő, viszkető érzés jelentkezhet.

A medencét, kismedencét érő besugárzásnak vizelési problémák, a vizelési inger gyakori jelentkezése lehet a következménye, ám ezek rendszerint gyógyszerrel ellensúlyozhatók. Ugyanez igaz a hasi régiót érintő sugárkezelés miatti hasmenésre. Alhasat, medencét érintő besugárzás előtt át kell beszélni az orvossal azt is, hogy a kezelés előreláthatóan kihatással lesz-e a nemi szervek működésére. A besugárzás károsíthatja a férfiak megtermékenyítő képességét, s a nők fogamzóképességét. A sugárkezelés ideje alatt ne történjen fogamzás, mert a kezelés árt a magzatnak. A kismedencei fájdalmak miatt a sugárterápia alatt, s közvetlen azt követően egyébként sem tanácsos a szexuális élet a nők számára. A férfiaknak át kell gondolniuk családtervezési szándékaikat, s ennek fényében kezelés előtt érdemes megőrzésre spermiumot spermabankba helyezni.

Sokféle lehetséges mellékhatás felsorolható, ezeket ismerni kell, s előfordulásuk esetén azonnal jelezni az orvosnak. Viszont jó tudni azt is: nem minden betegnél jelentkeznek mellékhatások. Ezek kialakulása számos tényező függvénye, amiben szerepet játszik például a beteg általános fizikai, sőt lelkiállapota éppúgy, mint a besugarazott terület jellegzetességei – hiszen a kemoterápiától eltérően a sugárkezelés nem a teljes szervezetet éri, hanem helyi kezelés. Sok daganatos beteg ugyanúgy dolgozik a sugárterápia ideje alatt, mint előtte.

Kapcsolódó cikkek:
14 otthoni praktika sugárkezelés idejére
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia a tumorok ellen

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top