Milyen stádiumokba sorolják az emlődaganatokat?

Fotó: Depositphotos.com

Az emlőrákot 4 stádiumba sorolják, egy ötödik stádium pedig a 0. (nulladik), amikor nem állapítható meg szövetekbe terjedő invazív ráksejtek jelenléte. Az egyes stádiumokat alkategóriákra is osztják.

Az emlődaganatok stádiumba való besorolásának az alapját a más válaszunkban részletesen ismertetett TNM értékek megállapítása adja.

IA stádium esetén a tumor kiterjedtsége legfeljebb 2 cm (T1 besorolás), emellett egyetlen nyirokcsomó érintettségét sem állapították meg (N0). Az IB stádiumban szintén maximum 2 cm lehet a primer tumor mérete (T0, T1), s a nyirokcsomóban legfeljebb egészen apró mikrometasztázist találtak (N1mi), amelynek mérete 0,2-2 milliméter.

IIA stádiumban még mindig nem haladja meg a 2 cm-t a daganat mérete (T1), a nyirokcsomók közül pedig legfeljebb 3 érintett (N1 besorolás). Az is IIA stádiumnak számít, ha a daganat 2-5 cm nagyságú (T2), de mellette nincs semmilyen kimutatható nyirokcsomó érintettség. IIB stádiumba akkor sorolják a betegséget, ha a daganat 2-5 cm nagyságú (T2) és legfeljebb 3 nyirokcsomó (N1) érintett. Az is IIB stádiumnak felel meg, amikor a tumor ugyan nagyobb 5 cm-nél (T3), de nincs nyirokcsomó-érintettség (N0).

IIIA stádiumú az emlőrák, ha a tumor legfeljebb 5 cm (T0, T1, T2), s 4-9 hónalji nyirokcsomóban áttétet találtak (N2). Az 5 cm-t meghaladó daganat akkor tartozik a IIIA stádiumba, ha a nyirokcsomó érintettség N1 vagy N2. IIIB stádiumról van szó, ha a tumor a mellkasfalra vagy a bőrre terjedt (T4), s ekkor kevésbé meghatározó már a nyirokcsomók státusza, az N0, N1 és N2 is ide tartozik. IIIC stádiumról van szó, ha 10 vagy annál több nyirokcsomóban van áttét (N3), itt pedig már az nem számít, hogy a primer tumor egyébként mekkora (T0, T1, T2, T3, T4).

IV stádiumú az emlőrák, ha távoli áttét mutatható ki (M1). Ekkor a IV-es stádiumú besorolás már független attól, hogy egyébként a kiindulási daganat mekkora vagy hány helyi, illetve regionális nyirokcsomó érintett. Ezektől függetlenül a betegséget már nem helyi, hanem az egész szervezetet érintő (szisztémás) daganatos folyamatnak kell tekinteni, mivel a véráram és/vagy a nyirokkeringés útján az emlőtől távoli szerv(ek)be is átterjedt a daganat.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top