Milyen szerepe lehet emlőrákban az immunterápiáknak?

Elsősorban az áttétes emlődaganatos betegeknél vizsgálják világszerte, hogy a jelenlegi terápiás eredményeket miként lehetne immunterápiákkal javítani, de akad olyan klinikai gyógyszervizsgálat is, amely már a műtét előtti onkológiai terápia részévé teszi immunterápiás hatóanyag alkalmazását.

Ma még az immunterápia nem része az emlődaganatok rutin kezelésének, sok a megválaszolásra váró kérdés. A széles körben zajló tudományos kutatások mindenesetre jelzik a feltételezést, hogy miként más betegségtípusokban már sikeresen tudták alkalmazni az immunterápiákat, úgy az emlőrákos betegek egy részénél is lehet ennek létjogosultsága.

A kiindulópontot az a megfigyelés adja, hogy az emlődaganat környezetében megfigyelhető immunsejt-aktivitáshoz általában magasabb gyógyulási ráta, hosszabb túlélés társul. Az immunrendszer aktivitását egy TIL jelzőszámmal fejezik ki, ez a tumort infiltráló limfocitákat, magyarul a daganatot átszövő fehérvérsejteket jelöli, azaz hogy maga a szervezet mennyiben ismerte fel a tumort és tudta mozgósítani az immunrendszert a daganat ellen. Immunsejtekből is többféle létezik. Emlődaganatokban legnagyobb számban a T-limfociták vannak jelen, ezek hatását a B-sejtek, az úgynevezett makrofágok és a természetes ölősejtek (NK, natural killer) egészítik ki. Az is kimutatható, hogy az immunsejtek egy része a daganatsejtek körül lévő területre (stróma) gyűlnek, más részük közvetlenül a daganatsejtekkel állnak kapcsolatban (intratumorálisan helyezkednek el, belül vannak a daganaton).

Nem lehet ugyanakkor egyedül erre kórjóslatot alapozni, mert meghatározó jelentősége van annak is, hogy milyen molekuláris altípusba tartozik az adott daganat. Az összefüggést eddig elsősorban a tripla negatív (HER2-negatív, ösztrogén-receptor és progeszteron-receptor negatív, tehát nem hormonérzékeny) esetekben találták erősebbnek, de a HER2-pozitív esetekben vagy a nagyobb rizikójú ösztrogén-pozitív (ER+) daganatokban is lehet ennek szerepe. Az immunterápiák emlődaganatban alkalmazható szerepére a következő évek fognak választ adni.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top